Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Internationale uitwisseling voor kunstenaars

(c) Anne Ranson
Door te werken in het buitenland kan je als kunstenaar nieuwe inspiratie vinden. Je kan ook heel wat ervaring en kennis opdoen, meer bekendheid krijgen of een partnerschap aangaan.

 

Als je van kunst en cultuur je leven maakt, is het belangrijk om naar het buitenland te gaan. Je kan er nieuwe activiteiten uitproberen, je stijl ontwikkelen, ervaringen uitwisselen en leren van anderen. Creatief talent moet vrij kunnen circuleren, zodat er samenwerking en een wederzijdse beïnvloeding kan zijn tussen verschillende culturen en tradities.

 

Hoe begin ik?

Voor je begint te plannen, moet je je afvragen wat je motivatie is. Je moet goed weten waarom je in het buitenland wil gaan wonen en werken.

Het is best moeilijk een juiste keuze te maken tussen alle mogelijkheden, maar sommige vragen kunnen je helpen:

-          Waar wil je naartoe en welke discipline interesseert je?

-          Wat voor residentiemodel past je het best?

-          Wat heb je nodig om te kunnen werken?

Dan kan je beginnen te denken aan sollicitaties en geld. Sollicitatieprocedures kunnen erg van elkaar verschillen en kosten soms heel veel tijd. Sommige residentieprogramma's dekken alle kosten, andere helemaal geen en nog andere een deel ervan. Zorg dat je je budget kent voor je vertrekt!

 

Mijn verblijf in het Casita Maria Arts and Education Centre in de Bronx heeft mijn project enorm vooruitgeholpen. Ik kon er niet alleen samenwerken met een unieke gemeenschap in de Bronx – iets essentieels voor mijn werk – maar ik mocht ook een reusachtige studioruimte (de sportzaal van de school) gebruiken, waar ik met versterkt geluid en testprojecties het project kon ontwikkelen. De medewerkers van Casita hebben me goed bijgestaan en waren erg blij dat er een internationale multimediakunstenaar bij hen kwam werken. Een complex, geavanceerd multimediawerk creëren in een sportzaal in de Bronx was een enigszins surrealistische ervaring, die het werk veel goed heeft gedaan.
De Australische kunstenaar Mark Bolotin was in 2012 in New York

 

Een residentie vinden

Trans Artists Foundation is een centrum voor informatie over culturele mobiliteit, met name over programma's voor kunstenaarsresidenties.

On the move is een informatienetwerk voor culturele mobiliteit met een overzicht van deadlines, handleidingen en toolkits.

e.mobility is een gemeenschap die de mobiliteit van kunstenaars stimuleert. Je kunt er informatie over residentieprogramma's vinden, residentieprojecten indienen en ontmoetingen voorstellen.

Residency unlimited is een gratis website waar je recente informatie kunt vinden over residenties voor kunstenaars in de hele wereld.

Res artis is een wereldwijd netwerk van residenties voor kunstenaars.

Gepubliceerd: Wo, 15/05/2013 - 10:26


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!