Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Jeugdwerk bundelt kracht rond armoede

De Ambrassade
Jonge mensen dromen van een eigen stek, een job of het maken van een knotsgekke wereldreis. Maar veel ruimte, laat staan geld, om dromen te realiseren is er niet over wanneer je al je energie nodig hebt om te overleven.

Ontdek het verhaal van dialoogcoaches Sarah (Betonne Jeugd), Steven (Kazou vzw) en Hans (Scouts en Gidsen Vlaanderen). Ze achterhalen via dialoog hoe het jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel van dichtbij een verschil kan maken voor kinderen en jongeren in armoede.

 

Project 'OOG voor armoede'

Iedere dialoog is een experiment. Het gehoopte resultaat? Een engagement om vanuit die dialoog samen initiatieven op te zetten. De dialoogcoaches doorlopen een ondersteuningstraject 'OOG voor armoede' dat De Ambrassade in samenwerking met Uit De Marge begeleidt.

De projectpartners van OOG voor Armoede zien armoede als een structureel probleem, veroorzaakt door de manier waarop onze samenleving georganiseerd is. Een probleem van ons allen dus, dat een structurele oplossing vereist, voor en door ons allen. Er is een beleid nodig gericht op ons allen. Een beleid dat de oorzaken van armoede wegneemt – een ontoereikend (gezins)inkomen – en niet enkel inzet op het verzachten van de gevolgen. Maar welke rol kan jeugdwerk en breder de vrije tijd hierin betekenen?

De kracht van het jeugdwerk

Hoe kan jeugdwerk de krachten bundelen om rond armoede aan de slag te gaan? Vanuit die vraag vertrekt het project ‘OOG voor armoede’. Een aantal jeugdwerkers werden in een traject van De Ambrassade in samenwerking met Uit de marge gevormd tot dialOOGcoach. Hun missie? Dialoogprocessen opzetten tussen jeugdwerkers en begeleiders van kinderen, jongeren en hun gezinnen in armoede. Vanuit de bewustmaking van wat armoede is, gaan ze mee op zoek naar hoe werkingen elkaar kunnen versterken met – liefst - een positieve en duurzame impact op kinderen en jongeren in armoede. Zo willen we iets in beweging brengen: een maatschappelijke actie opzetten op lokaal niveau, een ontmoeting tussen kinderen en jongeren organiseren, armoede op de agenda van de lokale jeugdraad zetten, een samenwerkingsverband opstarten, of… Iedere dialOOG als experiment.

Via dit webverhaal kan je de eerste stappen van drie van de dialOOGcoaches volgen: www.ambrassade.be/oogvoorarmoede.

Meer info over project ‘OOG voor armoede’ vind je hier.

Objavljeno: tor, 02/08/2016 - 10:54


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!