Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Ken je rechten als consument

© fotolia.com - Art Allianz
Alle Europeanen hebben bepaalde consumentenrechten op grond van de EU-wetgeving. Maar om te weten of je rechten gerespecteerd worden, moet je ze wel kennen.

 

De EU-consumentenwetgeving gaat over contracten, voeding, gezondheid, onlinerechten en andere terreinen. De volgende keer dat je een kapot product ontvangt uit een ander EU-land of als je vlucht flinke vertraging heeft of geannuleerd wordt, kan je op de volgende websites kijken wat je rechten zijn:

·         Gezondheid en consumenten - informatie over productveiligheid, consumentenrechten, producten kopen in het buitenland en vakanties.

·         Uw Europa – Consumenten – informatie over winkelen, onlinerechten en bankzaken.
 

EU consumer policy explained in 3 minutes

 

 

Hulp en advies

Michel uit Frankrijk bestelde een digitale camera op een Duitse website. Hij betaalde 300 euro en kreeg het bericht dat de Duitse handelaar de camera per post verstuurd had. De camera kwam echter nooit aan. Michel probeerde diverse malen contact op te nemen met de verkoper, maar toen hij geen antwoord kreeg, nam hij contact op met het Europees Consumentencentrum (ECC) in Frankrijk. Het Franse ECC nam contact op met de Duitse instantie voor onlineconsumenten, die recht naar de verkoper stapte. Aangezien de handelaar geen verzendbewijs had, moest hij Michel een nieuwe camera geven.

 

Als je zulke problemen hebt, kan het EU-brede netwerk van Europese consumentencentra gratis hulp en advies geven. Je kunt online hulp krijgen of naar een kantoor in jouw land stappen. Er is een Europees consumentencentrum in elk EU-land, Noorwegen en IJsland.

 

Meer informatie

Wil je meer over je rechten weten? Op Dolceta vind je online-lesmodules over consumentenrechten, diensten, productveiligheid, duurzame consumptie en financiële diensten.

In de Europa-agenda staat informatie over de EU-instellingen en EU-kwesties, zoals gezondheid en consumentenbescherming, studeren in het buitenland, het milieu enz.

Gepubliceerd: Wo, 22/05/2013 - 10:09


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!