Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Ken je rechten

Human Rights

De mensenrechten zijn er voor iedereen, ongeacht nationaliteit, woonplaats, geslacht, afkomst, huidskleur, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur, taal of welke criteria dan ook.

Deze rechten zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de rechten van de mens, die al 60 jaar geleden is opgesteld. De verklaring is het lezen waard. Weten wat de mensenrechten inhouden is een eerste stap op weg naar opkomen voor die rechten.


De Universele Verklaring van de rechten van de mens is door vrijwel alle landen aangenomen en is het meest vertaalde document ter wereld. Het bestaat in ruim 380 talen en dialecten.

 

Dag van de mensenrechten

De Universele Verklaring is ondertekend op 10 december 1948. Sindsdien wordt op die datum de Dag van de mensenrechten gevierd. De hoge commissaris van de VN voor de mensenrechten speelt een belangrijke rol bij het coördineren van de activiteiten rondom de Dag van de mensenrechten.

 

Werken aan mensenrechten

Amnesty International komt overal ter wereld op voor mensen wier mensenrechten geschonden worden. Je kan hier zelf ook aan meehelpen. Als je lid wordt, krijg je e-mails over mensenrechtencampagnes en kansen om in actie te komen. Je kunt ook vrijwilliger worden en lokale initiatieven ondersteunen. Ga na of Amnesty International een kantoor in jouw regio heeft.

Als je echt wilt werken op het vlak van mensenrechten, kan je (meestal onbetaald) stage lopen bij Human Rights Watch. Deze organisatie heeft kantoren in alle delen van de wereld. Kijk maar eens welke functie voor jou het interessantst is en meld je aan!

Gepubliceerd: Wo, 22/05/2013 - 10:04


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!