Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Evropska solidarnostna enota

Kaj je evropska solidarnostna enota?

Evropska solidarnostna enota je nova pobuda Evropske unije, ki mladim omogoča prostovoljsko delo ali sodelovanje pri projektih v svoji državi ali tujini v dobro skupnosti in ljudem po vsej Evropi.

Mladi, ki želijo sodelovati v evropski solidarnostni enoti, morajo podpreti poslanstvo enote in se strinjati z njenimi načeli.

V evropsko solidarnostno enoto se lahko registrirajo mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. V projektih evropske solidarnostne enote lahko sodelujejo osebe do 30. leta starosti.

Po opravljenem postopku registracije bomo udeležence evropske solidarnostne enote izbrali in morda povabili k sodelovanju v različnih projektih; lahko bodo denimo sodelovali pri preprečevanju naravnih nesreč in poznejši obnovi, pomagali v azilnih domovih ali reševali različna socialna vprašanja v skupnostih.

Projekti v okviru evropske solidarnostne enote trajajo od dveh mesecev do enega leta ter se običajno izvajajo v državah članicah EU.

Več informacij o evropski solidarnostni enoti [Pogosta vprašanja]

 

Vas zanima več?

Če menite, da boste kos izzivu in ste pripravljeni pomagati drugim, se čimprej pridružite evropski solidarnostni enoti.

Kliknite spodnji gumb in začnite postopek registracije. Da bi bil postopek čim bolj enostaven, se lahko prijavite s svojim računom na družbenem omrežju ali ustvarite račun v storitvi EU Login. Več o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Koronavirus: posledice za dejavnosti mobilnosti v okviru programa Erasmus+ in evropske solidarnostne enote

• Komisija v celoti upošteva vse ukrepe, ki so jih države članice sprejele za zajezitev širjenja koronavirusa. Komisija seveda razume, da imajo lahko ti ukrepi posledice za sodelovanje dijakov in študentov, prostovoljcev in drugih v programih mobilnosti Erasmus + in evropske solidarnostne enote. 
• Zaradi trenutnih razmer nekateri udeleženci bodisi ne bodo mogli odpotovati od doma bodisi se vrniti domov z lokacije gostiteljice. Zaradi te negotovosti nekateri starši otrokom ne dovolijo potovati.
• V mejah veljavnega pravnega okvira si prizadevamo biti čim bolj fleksibilni pri izvajanju programa. 
• Pripravili smo smernice za nacionalne agencije Erasmus+, da se lahko sklicujejo na klavzulo „višje sile“. Tako bodo lahko ocenile možnost, da sprejmejo dodatne stroške do najvišjega zneska nepovratnih sredstev. Lahko bodo tudi odložile izvajanje načrtovanih dejavnosti za do 12 mesecev na projekt. Nacionalni organi so obveščeni.
• Razmere redno spremljamo in bomo sprejeli vse potrebne dodatne ukrepe.
• Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z dejavnostmi programa Erasmus+ in evropske solidarnostne enote med pandemijo COVID-19 so na voljo tukaj.