Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Corpul european de solidaritate

Ce este Corpul european de solidaritate?

Corpul european de solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

Tinerii care fac parte din Corpul european de solidaritate trebuie să accepte și să respecte misiunile și principiile inițiativei.

Te poți înscrie în Corpul european de solidaritate încă de la vârsta de 17 ani, însă, pentru a participa efectiv la proiecte, trebuie să ai peste 18 ani. La proiectele Corpului european de solidaritate pot participa persoane în vârstă de cel mult 30 de ani.

După finalizarea unei proceduri simple de înregistrare, participanții pot fi selectați și invitați să se implice în diverse proiecte vizând, printre altele, prevenirea dezastrelor naturale sau reconstrucția zonelor afectate, sprijinirea centrelor pentru solicitanții de azil sau soluționarea problemelor sociale cu care se confruntă comunitățile.

Proiectele sprijinite de Corpul european de solidaritate pot dura între 2 și 12 luni. Ele se derulează de obicei pe teritoriul statelor membre.

Mai multe informații despre Corpul european de solidaritate [Întrebări și răspunsuri]

Te interesează această inițiativă?

Dacă îți plac provocările și dorești să îi ajuți pe ceilalți, înscrie-te astăzi în Corpul european de solidaritate!

Apasă pe butonul de mai jos pentru a începe procedura de înregistrare: poți utiliza un cont de rețea de socializare sau îți poți crea un cont pe EU Login. Politica privind confidențialitatea datelor

Coronavirus: consecințe pentru activitățile de mobilitate din cadrul programelor „Erasmus+” și „Corpul european de solidaritate”

• Comisia respectă pe deplin toate măsurile de ținere sub control a pandemiei care sunt adoptate în prezent la nivel național. De asemenea, Comisia înțelege că aceste măsuri pot avea consecințe asupra participării studenților, elevilor, voluntarilor și altor persoane la acțiunile de mobilitate organizate de Erasmus+ și Corpul european de solidaritate. 
• În situația actuală, unii participanți fie nu pot pleca din țara de origine, fie nu se pot întoarce din zonele în care au fost găzduiți. Din cauza acestei nesiguranțe, mulți părinți nu își lasă copiii să călătorească.
• În aceste condiții, aplicăm toată flexibilitatea posibilă în implementarea programului, în limitele cadrului legal în vigoare. 
• Am emis orientări către agențiile naționale Erasmus+ pentru ca acestea să poată să invoce clauze de „forță majoră”. Acest lucru le va permite să evalueze posibilitatea de a accepta costuri suplimentare până la o valoare maximă a grantului. De asemenea, le permite să amâne cu până la 12 luni activitățile planificate în cadrul fiecărui proiect. Aceste informații le sunt transmise și autorităților naționale.
• Monitorizăm situația îndeaproape și vom adopta orice alte măsuri care se vor dovedi necesare.
Întrebări și răspunsuri privind activitățile desfășurate în cadrul programului Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate în contextul pandemiei de COVID-19.