Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Starte egen virksomhet i et annet EU-land

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Har du en entreprenør i deg som prøver å komme ut? Ikke gå deg vill i byråkratijungelen – finn ut mer om retningslinjene og kravene i andre land.

Som EU-statsborger kan du etablere egen virksomhet i et hvilket som helst EU-land eller starte en underavdeling av en eksisterende EU-basert virksomhet i et annet medlemsland. Kravene varierer fra land til land, så det er viktig å lese seg opp på prosedyrene du må gjennom. For å gjøre det så enkelt som mulig, har vi ført opp noen koblinger nedenfor der du finner informasjonen du trenger. 

 

EU oppmuntrer medlemsstatene til å oppfylle visse mål. Du skal:

  • kunne etablere en virksomhet i løpet av maksimalt tre dager,
  • ikke betale mer enn 100 euro,
  • kunne utføre alle prosedyrer via ett administrativt organ,
  • kunne fylle ut alle registreringsskjemaer på Internett,
  • kunne registrere deg i et annet EU-land på Internett (via kontaktpunkter).

 

Siden dette bare er anbefalinger (ikke regler), kan du begynne med å finne ut hvor mye det i praksis vil koste å etablere ny virksomhet, hvor lang tid det tar, og om det finnes ett enkelt administrativt organ som ordner oppstarten din i landet der du ønsker å få i gang virksomheten din.

 

Via "Ditt Europa"-oppstartsportalen kan du få mer detaljert informasjon om kravene for ditt land, det vil si lovene du må forholde deg til, og administrative prosedyrer du må gjennom. "Ditt Europa" inneholder dessuten informasjon om blant annet merverdiavgift og toll, salg i utlandet, produktkrav og miljømerking.

 

Hvis du ønsker å drive virksomhet i flere EU-land, bør du vurdere å etablere et Europeisk selskap (societas europaea). Ved å gjøre dette kan du overføre det registrerte kontoret til et annet EU-land uten å måtte avvikle selskapet først, og personene som jobber hos deg, kan være ansatt i mer enn ett land.

 

Har du lyst til å finne ut mer om hvordan det er å være entreprenør i et annet EU-land? Gå til Erasmus for unge entreprenører, og motta tips og triks fra en erfaren entreprenør i seks måneder, og få virksomheten din til å blomstre!

Publisert: Tor, 19/03/2015 - 12:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!