Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Naturvetenskapen behöver fler tjejer!

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Det finns fortfarande färre tjejer än killar inom naturvetenskap, teknik och forskning i Europa, trots att de är lika duktiga i skolan på matte och naturvetenskapliga ämnen. Slösa inte bort din talang: naturvetenskapen behöver tjejer!

Om du väljer en yrkesbana inom naturvetenskap och teknik kanske du blir kvinnan bakom nästa stora vetenskapliga upptäckt. För att hjälpa dig och alla andra tjejer att hitta ditt drömjobb har EU-kommissionen startat kampanjen Naturvetenskap – tjejer gör skillnad!.

 

Hitta din plats i naturvetenskapen

Gör det här testet och hitta ditt drömjobb. Om du vill veta mer kan du också besöka ett kampanjevenemang nära dig. Bryt mot stereotyperna och visa världen att naturvetenskap verkligen är något för tjejer!

Som naturvetare kan du förbättra människors liv. Du kan arbeta för en bättre miljö, se till att folk har mat och bekämpa fattigdomen! Du kan använda din fantasi och kreativitet för att komma på något som ingen tänkt på och stilla din kunskapstörst.

Naturvetenskap och teknik är ett brett område med goda framtidsutsikter. Om du väljer en forskarkarriär kan du också få möjlighet att resa och jobba i ett internationellt team.

 

New Technology - Iris Slootheer, young student in applied physics

 

 

Bakgrund

Det finns många smarta kvinnor i Europa och majoriteten av högskolestudenterna är kvinnor. Ändå är det väldigt få kvinnor på topposterna inom naturvetenskap och teknik. Det är mycket färre tjejer än killar som läser vidare inom teknik, tillverkning, bygg och anläggning, naturvetenskap, matematik och datavetenskap efter skolan. För trots att killar och tjejer är lika intresserade av naturvetenskapliga ämnen i skolan väljer tjejerna ofta andra ämnen på universitetet.