Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Ştiinţa este şi pentru fete!

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
În Europa, fetele sunt prea puţin reprezentate în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi cercetării, deşi la şcoală se descurcă la fel de bine ca şi băieţii la matematică şi ştiinţele naturii. Să nu lăsăm talentul lor să se irosească: ştiinţa are nevoie şi de fete!

Urmând o carieră în domeniul ştiinţei, tehnologiei sau ingineriei, fetele ar putea fi la  originea următoarei descoperiri ştiinţifice de anvergură. Pentru a le ajuta să afle ce domeniu ştiinţific li se potriveşte, Comisia Europeană a lansat campania Ştiinţa le stă bine fetelor.

 

Ce pot face fetele pentru ştiinţă?

Răspundeţi la quiz pentru a afla către ce domeniu ştiinţific v-aţi putea orienta. Dacă doriţi şi mai multe informaţii, verificaţi când ajunge în ţara dumneavoastră expoziţia itinerantă „Ştiinţa le stă bine fetelor”. Rupeţi stereotipurile şi dovediţi lumii întregi că ştiinţa este şi pentru fete.

Lucrând în acest domeniu, puteţi îmbunătăţi vieţile oamenilor. Imaginaţi-vă cât de bine v-aţi simţi ştiind că munciţi pentru a proteja mediul, pentru a hrăni populaţii întregi sau pentru a combate sărăcia. Cu ajutorul ştiinţei vă puteţi folosi imaginaţia şi creativitatea pentru a concepe ceva la care nimeni nu s-a mai gândit, vă puteţi pune întrebări şi puteţi oferi răspunsuri care vă îmbogăţesc cunoştinţele.

Toate disciplinile ştiinţifice vă pot oferi oportunităţi imense. Urmând o carieră de cercetător, aveţi şansa de a călători în lumea întreagă şi de a lucra cu o echipă internaţională.

 

New Technology - Iris Slootheer, young student in applied physics

 

 

Informații generale

Deşi femeile din Europa sunt deosebit de talentate, iar marea majoritate a absolvenţilor de universitate sunt femei, ponderea acestora în poziţiile de vârf ale ştiinţei europene este încă foarte mică. Femeile sunt foarte slab reprezentate în domenii precum ingineria, procesul de fabricaţie, construcţiile, ştiinţa, matematica şi informatica. Acest lucru se întâmplă pentru că, deşi fetele şi băieţii prezintă acelaşi interes faţă de materiile ştiinţifice învăţate la şcoală, multe fete abandonează pe parcurs ideea de a-şi continua studiile în domeniul ştiinţei, ingineriei şi tehnologiei, optând pentru alte cursuri.