Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Neuspešno iskanje dela

 • Če v drugi državi ne najdem dela in se domov vrnem pred datumom, navedenim v obrazcu U2 (oz. E 303), lahko delo iščem še v kaki drugi državi?

  DA — zaprosite lahko za nov obrazec U2 in še naprej prejemate nadomestilo za brezposelnost (na zavodu za zaposlovanje, ki je izdal prvotni obrazec U2, se pozanimajte, ali se morate za novo dovoljenje vrniti domov ali lahko zanj zaprosite tudi iz tujine).

  Skupna dolžina prebivanja v tujini (tj. v vseh državah, v katerih iščete delo, medtem ko prejemate nadomestilo za brezposelnost) ne sme presegati 3 mesecev (z morebitnim podaljšanjem do 6 mesecev, če to odobri organ, ki izplačuje nadomestilo).

 • Kako dolgo lahko v drugi državi iščem delo?

  Odgovor na to vprašanje ima dva dela:

  Pravica do prebivanja v drugi državi EU

  Kot iskalec zaposlitve lahko v drugi državi prebivate, dokler lahko dokažete, da aktivno iščete zaposlitev in so vaše možnosti za zaposlitev dobre (npr. s kopijami prijav na razpisana delovna mesta, vabili na razgovor, pozitivnimi odzivi na vaše prošnje). To velja tudi, če ste brez dohodkov oz. ne prejemate več nadomestila za brezposelnost.

  Če med bivanjem v drugi državi izgubite zaposlitev, lahko v njej še vedno živite in imate pravico do enakih ugodnosti kot njeni državljani. Pri tem morate izpolnjevati naslednje pogoje:

  • biti začasno nesposobni za delo zaradi bolezni ali posledic nesreče,
  • biti prijavljeni na pristojnem zavodu za zaposlovanje kot neprostovoljno brezposelni, če ste:
   • bili zaposleni več kot eno leto ali
   • bili zaposleni manj kot eno leto (v tem primeru ste vsaj 6 mesecev upravičeni do enakega obravnavanja kot državljani te države),
  • biti vključeni v poklicno usposabljanje (če niste neprostovoljno brezposelni, se mora usposabljanje navezovati na prejšnjo zaposlitev).

  Pravica do nadomestila za brezposelnost, če ste v tujini

  Nadomestilo za brezposelnost lahko med iskanjem dela v drugi državi EU prejemate 3 mesece. Nespremenjen znesek vam bodo še naprej nakazovali neposredno na bančni račun v državi, kjer ste postali brezposelni. Če želite v drugi državi ostati dlje kot 3 mesece, lahko zaprosite za 3-mesečno podaljšanje. Za prenos nadomestila morate zaprositi neposredno pri zavodu za zaposlovanje v državi, v kateri ste ostali brez dela.

  Nacionalni organi niso dolžni odobriti podaljšanja. Odločili se bodo na podlagi vaših osebnih okoliščin. Nekateri organi podaljšanje dovolijo samo v izrednih primerih, denimo v primeru bolezni ali nesreče v prvih 3 mesecih. Drugi od vas zahtevajo dokazila, da aktivno iščete delo v tujini (npr. kopije prijav na razpisana delovna mesta).

Glej osnovne informacije o tem področju
Neuspešno iskanje dela
Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje