Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Nu găsiţi un loc de muncă?

 • Dacă nu-mi găsesc un loc de muncă în altă ţară şi revin în ţara de reşedinţă mai devreme decât se indică în formularul U2 (sau E303), îmi pot continua căutările într-o ţară diferită?

  DA — Puteţi solicita un nou formular U2 pentru a primi în continuare prestaţiile de şomaj (Întrebaţi agenţia care v-a eliberat primul formular U2 dacă este nevoie să vă întoarceţi în ţara de reşedinţă pentru a cere unul nou sau dacă puteţi să-l solicitaţi de la distanţă).

  Durata totală a şederii dumneavoastră în străinătate (adică în toate ţările în care vă căutaţi un loc de muncă în timp ce primiţi prestaţii de şomaj) nu poate depăşi 3 luni (acest termen se poate extinde la 6 luni doar cu acordul autorităţii care vă plăteşte indemnizaţia).

 • Cât timp pot sta în altă ţară pentru a-mi căuta un loc de muncă?

  Trebuie să luăm în considerare 2 aspecte:

  Dreptul de a sta în altă ţară din UE

  Ca şomer aflat în căutarea unui loc de muncă, aveţi dreptul de a sta în altă ţară atâta timp cât puteţi prezenta dovezi că sunteţi în căutarea unui loc de muncă şi aveţi şansa de a-l obţine - de exemplu, copii după dosare de candidatură, invitaţii la interviuri, răspunsuri trimise de potenţialii angajatori etc. Puteţi rămâne în ţară chiar şi în cazul în care nu aveţi venituri sau aţi încetat să mai beneficiaţi de prestaţii de şomaj.

  În cazul în care v-aţi pierdut locul de muncă pe durata şederii în altă ţară, aveţi încă dreptul de a locui acolo şi de a beneficia de aceleaşi prestaţii ca şi cetăţenii ţării respective, dacă:

  • vă aflaţi temporar în incapacitate de muncă, pe motiv de boală sau accident
  • v-aţi înregistrat ca şomer involuntar pe lângă agenţia de ocupare a forţei de muncă, după ce:
   • aţi fost angajat mai mult de un an, sau
   • aţi fost angajat pe o durată mai mică de un an (în acest caz, aveţi dreptul la tratament egal timp de cel puţin 6 luni)
  • aţi început un curs de formare profesională (dacă nu sunteţi în şomaj involuntar, formarea trebuie să aibă legătură cu locul de muncă ocupat anterior).

  Dreptul de a primi prestaţii de şomaj pe durata şederii în străinătate

  În cazul în care vă căutaţi un loc de muncă în altă ţară, aveţi dreptul de a vă transfera prestaţiile de şomaj timp de 3 luni. Veţi primi aceeaşi sumă direct în contul bancar din ţara în care aţi rămas şomer. Dacă doriţi să rămâneţi în străinătate pe o perioadă mai mare, puteţi solicita o prelungire de încă 3 luni. Cererea se înaintează direct agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi rămas şomer.

  Autorităţile naţionale nu sunt obligate să vă acorde o prelungire. Decizia va ţine cont de situaţia dumneavoastră personală. Unele autorităţi aprobă prelungirea doar în cazuri excepţionale - de exemplu, dacă aţi fost bolnav sau aţi suferit un accident pe durata primelor 3 luni. Altele solicită doar dovezi că vă aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate (de exemplu, copii după dosarele de candidatură).

Principalele informații pe această temă
Nu găsiţi un loc de muncă?
Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere