A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Ha nem talál munkát

 • Ha nem találok munkát abban az uniós országban, ahol álláskeresés céljából tartózkodom, és az U2 nyomtatványban szereplő időpontnál hamarabb hazajövök, megpróbálhatok-e elhelyezkedni egy másik uniós országban?

  IGEN — Kérelmezzen új U2 nyomtatványt, hogy továbbra is kaphassa a munkanélküli-ellátást (érdeklődje meg attól a munkaügyi központtól, amelyik az eredeti U2 nyomtatványt kiadta, hogy haza kell-e térnie az új engedély kérelmezéséhez, vagy külföldről is megteheti ezt).

  A külföldön töltött idő összesen (tehát az összes országban, ahol állást keres, miközben munkanélküli-ellátásban részesül) nem haladhatja meg a 3 hónapot (ez az időtartam az ellátást folyósító hatóság engedélyével legfeljebb 6 hónapra meghosszabbítható).

 • Mennyi ideig maradhatok álláskeresés végett egy másik uniós országban?

  A kérdést két szempontból lehet megközelíteni:

  Tartózkodási jog egy másik uniós országban

  Álláskeresőként Ön addig maradhat egy másik uniós országban, ameddig bizonyítani tudja – például álláspályázatok, felvételi interjúra meghívó levelek, pozitív visszajelzések másolatának bemutatásával –, hogy állást keres, és jó esélyei vannak az elhelyezkedésre. Ez arra az esetre is érvényes, ha Önnek nincs jövedelme, illetve már nem kap munkanélküli-ellátást.

  Ha Ön elveszti az állását abban az országban, ahol él, továbbra is joga van ott élni és ugyanazokban a kedvezményekben részesülni, mint az adott ország állampolgárai, ha:

  • betegség vagy baleset következtében átmenetileg munkaképtelenné vált;
  • bejelentkezett az illetékes foglalkoztatási szolgálatnál, jelezvén, hogy akaratán kívül vált munkanélkülivé, és:
   • munkaviszonya több mint egy évig tartott, vagy
   • munkaviszonya nem tartott egy évig (ebben az esetben legalább 6 hónapig jogosult az adott ország állampolgáraival egyenlő bánásmódra);
  • beiratkozott szakképzésre (ha Ön saját elhatározásából lett munkanélküli, akkor a képzésnek kapcsolódnia kell előző munkájához).

  A külföldön állást kereső személy joga a munkanélküli-ellátáshoz

  Ha Ön külföldre megy állást keresni, 3 hónapon keresztül továbbra is részesülhet munkanélküli-ellátásban. Ön továbbra is kapja a bankszámlájára – abban az országban, ahol munkanélkülivé vált – az összeget, amelyre jogosult. Ha 3 hónapnál hosszabb ideig akar maradni abban az országban, ahol állást keres, igényelhet 3 hónap hosszabbítást. Önnek közvetlenül a nemzeti foglalkoztatási szolgálathoz kell fordulnia abban az országban, ahol munkanélkülivé vált.

  A tagállami hatóságok nem kötelesek engedélyezni a hosszabbítást. Döntésüket az Ön személyes helyzete alapján hozzák meg. Egyes hatóságok csak kivételes esetekben engedélyezik a hosszabbítást, például ha az érintett betegség vagy baleset miatt nem tudott munkát keresni az első három hónapban. Mások csak bizonyítékot (például másolatot az álláspályázatokról) kérnek arról, hogy a kérelmező valóban aktívan keresett munkát külföldön.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Ha nem talál munkát
EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz