Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 25/04/2017

Συχνές ερωτήσεις - Αν δεν βρείτε εργασία

 • Αν δεν βρω δουλειά στην άλλη χώρα και επιστρέψω στη χώρα μου νωρίτερα από ό,τι δήλωσα στο έντυπο U2 (ή E 303), μπορώ να δοκιμάσω να βρω δουλειά σε διαφορετική χώρα;

  ΝΑΙ — Μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση νέου εντύπου U2 για να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε τις παροχές ανεργίας (Ρωτήστε το γραφείο εργασίας που εξέδωσε το αρχικό έντυπο U2 αν χρειάζεται να επιστρέψετε στη χώρα σας για να ζητήσετε εκ νέου άδεια ή αν μπορείτε να διεκπεραιώσετε την υπόθεση από το εξωτερικό).

  Το συνολικό διάστημα παραμονής σας στο εξωτερικό (δηλαδή σε όλες τις χώρες στις οποίες αναζητάτε εργασία και λαμβάνετε παροχές ανεργίας) δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 μήνες (με ενδεχόμενη παράταση μέχρι 6 μήνες, εφόσον συμφωνεί η αρχή που καταβάλλει τις παροχές).

 • Πόσο μπορώ να μείνω σε άλλη χώρα για να αναζητήσω δουλειά εκεί;

  Η απάντηση στην ερώτηση αυτή έχει δύο σκέλη:

  Το δικαίωμά σας να παραμείνετε σε άλλη χώρα της ΕΕ

  Ως άνεργος που αναζητάτε εργασία, μπορείτε να μείνετε σε άλλη χώρα για όσο διάστημα μπορείτε να αποδείξετε ότι συνεχίζετε την αναζήτησή σας έχοντας πιθανότητες να βρείτε κάτι (χρειάζεστε π.χ. αντίγραφα αιτήσεων εργασίας, προσκλήσεις σε συνεντεύξεις, θετικές απαντήσεις στις αιτήσεις σας). Αυτό ισχύει και όταν δεν έχετε εισοδήματα ή έχετε πάψει να λαμβάνετε παροχές ανεργίας.

  Αν απολυθείτε ενώ ζείτε σε άλλη χώρα, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να ζείτε εκεί και να λαμβάνετε τις ίδιες παροχές με τους υπηκόους της, εφόσον:

  • είστε προσωρινά ανίκανος/η προς εργασία λόγω ασθένειας ή ατυχήματος
  • έχετε εγγραφεί στη σχετική υπηρεσία απασχόλησης ως ακουσίως άνεργος/η:
   • αφού εργαστήκατε για περισσότερο από έναν χρόνο ή
   • αφού εργαστήκατε για λιγότερο από έναν χρόνο (σ' αυτήν την περίπτωση, διατηρείτε το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους της συγκεκριμένης χώρας επί τουλάχιστον 6 μήνες)
  • αρχίσετε επαγγελματική κατάρτιση (αν είστε ακουσίως άνεργος/-η, η κατάρτιση πρέπει να έχει σχέση με προηγούμενη απασχόληση).

  Το δικαίωμά σας να συνεχίσετε να λαμβάνετε παροχές ανεργίας κατά την παραμονή σας στο εξωτερικό

  Μπορείτε να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε τις παροχές ανεργίας ενώ αναζητάτε εργασία σε άλλη χώρα επί 3 μήνες. Θα λαμβάνετε τότε το ίδιο ποσό απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό σας στη χώρα όπου περάσατε σε καθεστώς ανεργίας. Αν επιθυμείτε να μείνετε περισσότερο από 3 μήνες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τρίμηνη παράταση. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση απευθείας στις εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης της χώρας όπου περάσατε σε καθεστώς ανεργίας.

  Οι εθνικές αρχές δεν υποχρεούνται να χορηγήσουν παράταση. Θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην περίπτωσή σας. Ορισμένες αρχές χορηγούν παράταση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν ασθενήσατε ή είχατε κάποιο ατύχημα τους πρώτους 3 μήνες. Άλλες αρχές ζητούν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για το ότι πράγματι αναζητάτε εργασία στο εξωτερικό (π.χ. αντίγραφα αιτήσεων εργασίας).

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό
Αν δεν βρείτε εργασία
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές