Ultima verificare: 24/01/2019

Accesul la locuri de muncă în sectorul public

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

În calitate de cetăţean provenind dintr-o ţară a UE, aveţi dreptul să lucraţi în orice ţară din UE, inclusiv în sectorul public (întreprinderi de stat, organisme guvernamentale, autorităţi publice etc.).

Totuşi, unele ţări aplică restricţii temporare privind accesul liber la piaţa muncii pentru cetăţenii croaţi.

În general, statele membre pot rezerva anumite locuri de muncă pentru cetăţenii proprii doar dacă posturile respective presupun:

Este vorba, de obicei, despre posturi din serviciul diplomatic, armată, poliţie şi forţele de securitate, autorităţile judiciare şi fiscale. Totuşi, dacă funcţiile nu implică exercitarea autorităţii publice, chiar şi aceste sectoare trebuie să fie deschise cetăţenilor altor ţări din UE. De exemplu, locurile de muncă din departamentele de administraţie şi asistenţă tehnică nu presupun exercitarea autorităţii publice, ceea ce înseamnă că nu pot fi rezervate cetăţenilor unui anumit stat.

Pentru a obţine un post de funcţionar public, aţi putea fi nevoit să solicitaţi recunoaşterea calificărilor în ţara care vă interesează.

Aceasta nu are dreptul de a vă subaprecia experienţa pe care aţi dobândit-o în altă ţară din UE:

Caz real

Experienţa dobândită în UE contează

Elisa, cetăţean francez, a lucrat în Franţa timp de 10 ani, ca profesoară.  Când s-a mutat în Italia, autorităţile i-au recunoscut calificarea, dar nu şi nivelul de experienţă, motiv pentru care au încadrat-o ca începător şi i-au acordat cel mai mic grad şi salariu.

Dacă experienţa profesională este un criteriu de stabilire a gradului şi a salariului, autorităţile italiene sunt obligate să ia în calcul anii de experienţă similară acumulată de Elisa în alte ţări din UE.

A se vedea şi:

Recunoaşterea calificărilor profesionale

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: