Utolsó frissítés: 24/01/2019

Munkavállalás a közszférában

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Uniós polgárként Önnek joga van másik uniós országban munkát vállalni, ideértve a közszférát is, tehát például az állami tulajdonú vállalatokat, a kormányzati szerveket és az állami hatóságokat.

Egyes uniós országok ideiglenesen korlátozhatják munkavállalási jogát, ha Ön: horvát állampolgár.

Az uniós országok bizonyos állásokat még mindig fenntarthatnak saját állampolgáraiknak, de kizárólag a következő feladatok ellátására:

Ezek jellemzően a külügyi szolgálatban, a fegyveres erőknél, a rendőrségnél és a biztonsági erőknél, az igazságügyben és az adóhatóságoknál betöltött pozíciók. A közhatalom gyakorlásával nem járó pozícióknak viszont ezeken a területeken is elérhetőeknek kell lenniük más uniós országok állampolgárai számára. Például az igazgatási vagy a technikai segítségnyújtással kapcsolatos állások kívül esnek a közhatalom gyakorlásán, ezért ezeket nem lehet fenntartani az ország saját állampolgárai számára.

Ha Ön a közszférában szeretne elhelyezkedni, szükség lehet arra, hogy a munkavállalás helye szerinti országban hivatalosan elismerjék a képesítéseit.

Az új országban nem vehetik kevésbé figyelembe szakmai tapasztalatait csupán azért, mert azokat Ön másik uniós országban szerezte, amikor:

Konkrét eset

A másik uniós országban megszerzett tapasztalat EU-szerte számít

Elisa francia állampolgár, aki 10 évig tanárként dolgozott Franciaországban, majd Olaszországba költözött. Olaszországban elismerték tanári képesítését, de az olasz hatóságok pályakezdőként kezelték, és szolgálati idő, illetve fizetés tekintetében a legalacsonyabb osztályba sorolták.

Ha Olaszországban a tanárok besorolását és fizetését a szakmában eltöltött évek számának figyelembevételével határozzák meg, akkor Elisa más uniós országban szerzett szakmai tapasztalatát is ugyanúgy figyelembe kell venniük.

Lásd még:

Szakmai képesítések elismerése

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: