Utolsó frissítés: 07/06/2019

Munkavállalás a közszférában

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Uniós polgárként Önnek joga van másik uniós országban munkát vállalni, ideértve a közszférát is, tehát például az állami tulajdonú vállalatokat, a kormányzati szerveket és az állami hatóságokat.

Egyes uniós országok ideiglenesen korlátozhatják munkavállalási jogát, ha Ön: horvát állampolgár.

Az uniós országok bizonyos állásokat még mindig fenntarthatnak saját állampolgáraiknak, de kizárólag a következő feladatok ellátására:

Ezek jellemzően a külügyi szolgálatban, a fegyveres erőknél, a rendőrségnél és a biztonsági erőknél, az igazságügyben és az adóhatóságoknál betöltött pozíciók. A közhatalom gyakorlásával nem járó pozícióknak viszont ezeken a területeken is elérhetőeknek kell lenniük más uniós országok állampolgárai számára. Például az igazgatási vagy a technikai segítségnyújtással kapcsolatos állások kívül esnek a közhatalom gyakorlásán, ezért ezeket nem lehet fenntartani az ország saját állampolgárai számára.

Ha Ön a közszférában szeretne elhelyezkedni, szükség lehet arra, hogy a munkavállalás helye szerinti országban hivatalosan elismerjék a képesítéseit.

Az új országban nem vehetik kevésbé figyelembe szakmai tapasztalatait csupán azért, mert azokat Ön másik uniós országban szerezte, amikor:

Konkrét eset

A másik uniós országban megszerzett tapasztalat EU-szerte számít

Elisa francia állampolgár, aki 10 évig tanárként dolgozott Franciaországban, majd Olaszországba költözött. Olaszországban elismerték tanári képesítését, de az olasz hatóságok pályakezdőként kezelték, és szolgálati idő, illetve fizetés tekintetében a legalacsonyabb osztályba sorolták.

Ha Olaszországban a tanárok besorolását és fizetését a szakmában eltöltött évek számának figyelembevételével határozzák meg, akkor Elisa más uniós országban szerzett szakmai tapasztalatát is ugyanúgy figyelembe kell venniük.

Lásd még:

Szakmai képesítések elismerése

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: