Senest tjekket: 07/06/2019

Adgang til job i det offentlige

Storbritanniens beslutning om at aktivere artikel 50 i EU-traktaten: Mere information

Som EU-borger, har du ret til at arbejde i et andet EU-land, også i det offentlige f.eks. i statsejede virksomheder, statslige organer eller offentlige myndigheder.

Din ret til at arbejde i visse EU-lande kan være midlertidigt begrænset, hvis du er statsborger i Kroatien.

EU-lande kan stadig forbeholde visse stillinger til deres egne statsborgere, men kun hvis de omfatter:

Det er typisk stillinger i den diplomatiske tjeneste, militæret, politiet og sikkerhedsstyrkerne, domstolene og skattemyndighederne. Men selv her skal stillinger, der ikke involverer offentlige forvaltningsopgaver, være åbne for statsborgere fra andre EU-lande. For eksempel omfatter administrative job og teknikerjob ikke offentlige forvaltningsopgaver og kan derfor ikke forbeholdes et lands egne statsborgere.

For at få et job i det offentlige kan det være nødvendigt at få en officiel anerkendelse af dine kvalifikationer i det land, du ønsker at arbejde i.

Dit nye land kan ikke give dig mindre merit for din erhvervserfaring, bare fordi den er opnået i et andet EU-land, når det skal:

Sagseksempel

Din erfaring i EU tæller

Elisa fra Frankrig arbejdede som lærer i Frankrig i 10 år, inden hun flyttede til Italien. Hendes kvalifikation til at arbejde som lærer blev anerkendt i Italien, men de italienske myndigheder anså hende som begynder og indplacerede hende i den laveste lønklasse og med laveste anciennitet.

Hvis læreres anciennitet og løn i Italien afhænger af, hvor mange års erhvervserfaring man har, skal Italien give Elisa samme merit for sammenlignelig erfaring erhvervet i andre EU-lande.

Se også:

Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: