Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 12/06/2017

Registracija automobila i porezi

Privremeni boravak

Ako i dalje imate prijavljeno stalno boravište u svojoj matičnoj državi članici, a boravite u drugoj državi članici kraće od 6 mjeseci, ne morate u njoj registrirati automobil ni platiti porez. Automobil će i dalje biti registriran u zemlji boravišta. Međutim, moguće je da ćete trebati platiti poreze povezane s upotrebom automobila u toj zemlji (porezi na cestovna motorna vozila).

Ako u drugoj državi članici boravite kraće od 6 mjeseci i niste ondje registrirali automobil, ne smijete posuditi ili iznajmiti automobil osobi koja ima boravište u toj zemlji. Ta osoba automobil može voziti samo ako ste i vi u njemu.

Međutim, možete ga posuditi svojim posjetiteljima – prijateljima ili obitelji, pod uvjetom da nemaju boravište u toj zemlji.

Ako u drugoj zemlji namjeravate boraviti duže od 6 mjeseci, trebali biste prijaviti stalno boravište u toj zemlji te morate ondje registrirati svoj automobil čim prije.

Preseljenje u inozemstvo

Ako se preselite u drugu državu članicu (odnosno namjeravate ondje boraviti duže od šest mjeseci) i sa sobom dovezete automobil, trebate ga registrirati i platiti sve odgovarajuće pristojbe i poreze u toj zemlji.

Automobil morate registrirati čim prije, a najkasnije šest mjeseci od dana dolaska. Trebali biste provjeriti i dokumente i postupke predviđene za registraciju automobila.

Budete li ispunjavali odgovarajuće uvjete i pridržavali se rokova, možda ćete pri preseljenju u drugu državu članicu moći ostvariti porezno oslobođenje pri registraciji vozila. Prije preseljenja u drugu zemlju provjerite primjenjiva nacionalna pravila.

Primjer

Unaprijed se raspitajte o pravilima i uštedite!

Španjolka Cristina našla je posao u Portugalu i preselila se onamo. Budući da nije znala za šestomjesečni rok, registrirala je automobil u Portugalu tek nakon 8 mjeseci.

Obavijestili su je da ne bi morala platiti porez na registraciju da je registrirala automobil ranije. Osim toga, u Portugalu šestomječni rok počinje od trenutka napuštanja matične zemlje, a ne od trenutka dolaska.

 

Iznimke od obvezne registracije nakon 6 mjeseci

Studenti

Ako boravite u drugoj zemlji samo u svrhu obrazovanja, možete voziti svoj automobil bez preregistracije ili plaćanja poreza u toj zemlji dok god ste ondje upisani u obrazovnu ustanovu. Međutim, ako se kao student zaposlite tijekom boravka u toj zemlji, morate ondje registrirati automobil.

Kako biste izbjegli probleme tijekom policijskih provjera, prije odlaska iz svoje zemlje trebali biste provjeriti primjenjiva pravila u zemlji u kojoj se namjeravate obrazovati  , predviđene administrativne formalnosti (na primjer, u nekim zemljama trebate imati sa sobom potvrdu fakulteta/škole o upisu tijekom vožnje) te trebate li ispunjavati posebne uvjete.

Posebna se pravila primjenjuju u Danskoj gdje studenti iz država članica moraju registrirati automobil ako tamo žive duže od 365 dana u razdoblju od dvije godine. Ako je boravak kraći, moguće je od danskih nadležnih tijela zatražiti dopuštenje za vožnju automobila registriranog u drugoj državi članici.

Primjer

Francuz Mathieu živi u Belgiji gdje pohađa dvogodišnji poslijediplomski studij. Mathieuov automobil je oštećen pa je otišao na policiju kako bi dobio izvješće za svojeg osiguravatelja. Kad je policija otkrila da Mathieu živi u Belgiji više od godinu dana, a još nije ondje registrirao automobil, obavijestila ga je da je počinio prekršaj i da će morati platiti kaznu.

Mathieu je dokazao da je upisan na sveučilište u Anwerpenu te kao student iz druge države članice nije morao platiti porez na registraciju i porez na cestovna motorna vozila u Belgiji.

Prekogranični radnici

Prekogranični radnik (zaposlen ili samozaposlen) osoba je koja radi s jedne strane granice, a živi s druge, te se vraća kući barem jednom tjedno.

Ako vlastitim automobilom redovito putujete iz matične zemlje u zemlju u kojoj radite, automobil trebate registrirati i platiti odgovarajuće poreze u zemlji u kojoj živite, a ne u zemlji u kojoj radite.

Ako vozite službeni automobil (registriran u zemlji u kojoj radite), možete ga voziti i u zemlji u kojoj živite bez obveze da ga ondje registrirate. Provjerite različita pravila koja se primjenjuju na upotrebu službenih automobila u EU-u.

 

Za više informacija o registraciji automobila i povezanim porezima te za poveznice na internetske stranice nacionalnih nadležnih tijela pogledajte:

Odaberite svoju državu
 • Poljska *
 • Portugal *
 • Rumunjskaenro
 • Slovačka *
 • Slovenija *
 • Ujedinjena Kraljevinaen
 • Češkacsen
 • Španjolskaenes
 • Švedskaensv

* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj.

Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje