Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 12/06/2017

Auton rekisteröinti ja verotus

Tilapäinen oleskelu

Jos oleskelet toisessa EU-maassa alle 6 kuukautta, mutta vakituinen asuinpaikkasi säilyy omassa maassasi, sinun ei tarvitse rekisteröidä autoasi eikä maksaa rekisteröintiveroa toisessa EU-maassa, vaan auto pysyy kotimaasi rekisterissä. Sinulta voidaan oleskelumaassasi kuitenkin periä auton käyttöön liittyviä veroja (esim. käyttövero).

Huomaa, että jos oleskelet toisessa EU-maassa alle 6 kuukautta etkä ole rekisteröinyt autoasi siellä, et saa lainata tai vuokrata autoasi kyseisen maan asukkaalle, paitsi jos olet itse mukana hänen kanssaan autossa.

Voit kuitenkin lainata autoasi vierailulla oleville ystäville tai perheenjäsenille, edellyttäen että he eivät asu maassa pysyvästi.

Jos taas aiot oleskella toisessa maassa yli 6 kuukautta, sinun on yleensä virallistettava se pysyväksi asuinpaikaksesi ja rekisteröitävä autosi siellä viipymättä.

Ulkomaille muutto

Jos muutat johonkin toiseen EU-maahan (aiot viipyä siellä yli 6 kuukautta) ja viet auton mukanasi, sinun on rekisteröitävä autosi siellä ja maksettava maassa kannettavat verot ja muut maksut.

Sinun on rekisteröitävä autosi mahdollisimman pian ja viimeistään 6 kuukauden sisällä saapumisestasi. Sinun on selvitettävä, mitä asiakirjoja ja muodollisuuksia auton rekisteröintiin liittyy.

Joissakin maissa voit saada vapautuksen rekisteröintiverosta, jos tietyt ehdot ja aikarajat täyttyvät. Ennen kuin muutat, selvitä kohdemaan kansalliset määräykset.

Esimerkkitapaus

Tutustu sääntöihin ja säästä!

Cristina muutti työn perässä Espanjasta Portugaliin. Hän ei tiennyt 6 kuukauden määräajasta ja alkoi rekisteröidä autoaan Portugalissa, kun oli asunut siellä jo 8 kuukautta.

Hän sai kuulla, että jos hän olisi rekisteröinyt autonsa aikaisemmin, hänen ei olisi tarvinnut maksaa rekisteröintiveroa. Lisäksi kävi ilmi, että Portugalissa 6 kuukauden määräaika lasketaan hetkestä, jolloin muuttaja lähtee kotimaastaan, eikä siitä kun hän saapuu Portugaliin.

 

Poikkeuksia 6 kuukauden jälkeiseen rekisteröintivelvoitteeseen

Opiskelijat

Jos oleskelet toisessa maassa vain opiskelun takia, voit ajaa autoasi ilman rekisteröinti- tai verovelvollisuutta niin pitkään kuin olet siellä kirjoilla oppilaitoksessa. Mutta jos alat tehdä työtä opiskelusi ohessa, sinun on rekisteröitävä autosi oleskelumaassasi.

Ennen kuin lähdet kotimaastasi, sinun on selvitettävä uuden opiskelumaasi säännöt, jotta voit huolehtia tarvittavista muodollisuuksista ja välttää ongelmat poliisin kanssa. Joissakin maissa on autoillessa esimerkiksi oltava mukana oppilaitoksen myöntämä opiskelutodistus.

Tanskassa on voimassa määräys, jonka mukaan toisesta EU-maasta tulevan opiskelijan on rekisteröitävä autonsa, paitsi jos hän oleskelee Tanskassa alle 365 päivää 2 vuoden aikana. Siinä tapauksessa hän voi hakea Tanskan viranomaisilta lupaa ajaa toisessa EU-maassa rekisteröityä autoa.

Esimerkkitapaus

Mathieu on ranskalainen ja asuu Belgiassa, jossa hän suorittaa 2-vuotista jatko-opintokurssia. Hänen autonsa kolhiintui, ja hän ilmoitti asiasta poliisille saadakseen lausunnon vakuutusyhtiötä varten. Kun poliisi huomasi, että Mathieu oli asunut Belgiassa yli vuoden rekisteröimättä autoaan, Mathieulle aiottiin määrätä sakot sääntöjen rikkomisesta.

Hän kykeni kuitenkin todistamaan olevansa kirjoilla Antwerpenin yliopistossa, eikä hänen – toisesta EU-maasta tulleena opiskelijana – tarvinnut maksaa autoveroja Belgiassa.

Rajatyöntekijät

Sinut katsotaan rajatyöntekijäksi, jos teet työtä valtakunnanrajan yhdellä puolella ja asut toisella ja palaat kotiisi vähintään kerran viikossa. Tämä koskee sekä toisen palveluksessa työskenteleviä että itsenäisiä ammatinharjoittajia.

Jos käytät omaa autoasi asuin- ja työskentelymaan välisiin säännöllisiin työmatkoihin, se on rekisteröitävä asuinmaassasi, jonne maksat myös ajoneuvon verot – ei työskentelymaassasi.

Jos käytössäsi on työsuhdeauto (joka on rekisteröity työskentelymaassasi), voit käyttää sitä yksityisajoon myös asuinmaassasi, vaikkei autoa ole rekisteröity siellä. Ks. työsuhdeautojen käyttöön sovellettavat säännöt EU:ssa.

 

Lisätietoja auton rekisteröinnistä ja verotuksesta sekä linkkejä kansallisten viranomaisten verkkosivustoille:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkopuolisten verkkosivujen sisällöstä.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa