Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 07/03/2018

Регистрация на автомобили и данъци

Временен престой

Ако пребивавате постоянно в дадена страна членка, но прекарвате в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца, не се налага да регистрирате колата си или да плащате каквито и да е данъци за регистрация там — тя ще остане регистрирана във вашата страна на пребиваване. Въпреки това може да поискат от вас да заплатите други данъци, свързани с използването на вашия автомобил в съответната страна (пътни данъци).

Ако прекарвате в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца и не сте регистрирали колата си там, нямате право да я отдавате под наем или да я заемате на постоянно пребиваващо в тази страна лице. Такова лице може да управлява вашия автомобил само ако и вие сте в него.

Можете обаче да заемате колата си на приятели или членове на вашето семейство, които ви посещават, ако те не са постоянно пребиваващи в тази страна.

Ако планирате да прекарате в друга страна повече от 6 месеца, по принцип тя би трябвало да стане ваша страна на пребиваване и трябва да регистрирате колата си там, без да отлагате.

Преместване в чужбина

Ако се премествате в друга страна от ЕС, възнамерявайки да останете там повече от 6 месеца, и вземате колата си, ще трябва да я регистрирате и да плащате съответните данъци и такси в тази страна.

Трябва да регистрирате колата си възможно най-скоро и при всички случаи не по-късно от 6 месеца след датата на пристигане в страната. Също така трябва да проверите какви са документите и формалностите, необходими за регистрацията на вашия автомобил.

В някои страни може да имате право на освобождаване от такси за регистрацията на вашия автомобил, когато се премествате от друга страна от ЕС, ако сте спазили съответните условия и срокове. Преди да се преместите в новата си страна на пребиваване, вижте националните правила, приложими там.

Лична история

Спестете пари, като се запознаете с правилата предварително!

Кристина от Испания си намира работа в Португалия и се премества там. Без да знае за 6-месечния срок, тя отива да регистрира колата си 8 месеца след пристигането си в Португалия.

Тогава разбира, че ако е регистрирала колата си по-рано, е щяла да избегне плащането на каквито и да е такси за регистрация. Освен това в Португалия 6-месечният срок тече от момента, в който напуснете вашата страна, а не от момента, в който пристигнете в Португалия.

Изключения от задължителната регистрация след 6 месеца

Учащи

Ако пребивавате в друга страна и единствената причина за това е да учите, можете да използвате колата си, без да я регистрирате или да плащате данъци там, докато сте записан в местно учебно заведение. Ако обаче започнете да работите по време на престоя си там като студент, трябва да регистрирате колата си в тази страна.

Преди да отпътувате от вашата страна проверете приложимите правила в страната, в която ще учите , за да видите дали има административни формалности, които трябва да изпълните (напр. в някои страни трябва да разполагате с удостоверение, че сте записан в университет/училище и др., което трябва да носите при шофиране), или специални условия, за да избегнете проблеми при полицейска проверка.

Специални правила се прилагат в Дания, където като студент от ЕС трябва да регистрирате колата си, освен ако живеете там по-малко от 365 дни в рамките на 2 години. В този случай можете да кандидатствате за разрешение от датските органи да управлявате своя автомобил, регистриран в друга страна от ЕС.

Лична история

Матийо е французин, който прави 2-годишна следдипломна квалификация в Белгия. Тъй като на колата му са нанесени щети, той отива в полицията, за да получи доклад за застрахователя си. Когато в полицията узнават, че Матийо живее в Белгия повече от година и не е регистрирал колата си там, му казват, че това е нарушение и трябва да бъде глобен.

Матийо успява да докаже, че е записан в университета в Антверпен и следователно като студент от друга страна от ЕС не трябва да плаща данъци за автомобила си или пътни данъци в Белгия.

Трансгранични работници

Вие сте трансграничен работник (наето или самостоятелно заето лице), ако работите от едната страна на национална граница, но живеете от другата и се връщате у дома поне веднъж седмично.

Ако използвате собствената си кола, за да пътувате редовно от страната, в която живеете, до тази, в която работите, трябва да я регистрирате и да плащате съответните данъци в страната, в която живеете, а не в страната, в която работите.

Ако използвате служебна кола (регистрирана в страната, в която работите), можете да я използвате и в страната, в която живеете, без да се налага да я регистрирате там. Вижте различните условия, приложими при използването на служебни автомобили в ЕС.

За повече информация относно регистрацията на автомобили и съответните данъци, както и за връзки към уебсайтовете на националните органи вижте:

Изберете държава
 • Кипърelen
 • Латвия *
 • Литваenlt
 • Лихтенщайнen
 • Люксембургdeenfr
 • Малтаenmt
 • Нидерландияennl
 • Норвегияen
 • Обединено кралствоen
 • Полша *
 • Португалия *
 • Румънияenro
 • Словакия *
 • Словения *
 • Унгарияenhu
 • Финландияenfisv
 • Францияenfr
 • Хърватия *
 • Чешка републикаcsen
 • Швецияensv

* Националните органи все още не са предоставили информация.

Европейската комисия не носи отговорност за съдържанието на външни уебсайтове.

Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети