Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Registracija vozila in davki

 • Živim v Franciji. Pri belgijskem trgovcu z avtomobili sem kupil novo vozilo, za katerega sem tudi plačal DDV. Pri registraciji vozila v Franciji francoski organi zdaj zahtevajo, da davek plačam še enkrat. Ali je njihova zahteva upravičena?

  Da in ne — davka na dodano vrednost vam ni treba plačati v več državah. DDV se plača v državi, kjer boste vozilo registrirali, v tem primeru Franciji (in ne v državi nakupa, kot velja za večino drugih izdelkov).

  Trgovca bi lahko opozorili, da boste vozilo registrirali v Franciji, s čimer bi se izognili plačilu DDV v Belgiji.

  Z dokazilom francoskih organov, da ste vozilo registrirali v 6 mesecih, odkar je vozilo prvič zapeljalo na cesto oziroma preden z njim prevozite 6000 kilometrov, lahko pri belgijskih organih vložite zahtevek za povračilo DDV.

 • V Nemčiji nameravam kupiti avtomobil in ga odpeljati v Francijo, kjer prebivam. Kako naj ga registriram?  

  Čeprav boste avtomobil registrirali v Franciji, boste morali v Nemčiji pridobiti registrski tablici, da ga boste lahko pripeljali v Francijo. Če gre za nov avtomobil, potrebujete začasni registrski tablici – tako vam ne bo treba plačati DDV v Nemčiji. Če boste kupili rabljeni avtomobil, ga boste morali po običajnem postopku registrirati v Nemčiji, tudi za kratko obdobje. Razmislite o možnosti prevoza avtomobila v Francijo (z vleko ali tovornjakom), da vam ga ne bo treba registrirati v Nemčiji, in primerjajte stroške.

 • Sem britanski državljan in sem se upokojil na Malti. S seboj sem odpeljal avtomobil. Ko sem ga želel registrirati, so mi odmerili nenavadno visok uvozni davek. Ali na enotnem trgu EU niso odpravili uvoznih dajatev?

  Uvozne dajatve v EU so odpravljene. Morda stroški zajemajo davek na registracijo vozila in cestno takso, ki ju je treba plačati za vsa vozila, registrirana v določeni državi, ne glede na njihov izvor. Zakonodaja EU tovrstnih davkov ne ureja in jih je treba plačati, pod pogojem, da se uvoženih vozil ne obravnava diskriminatorno. Davek na registracijo uvoženega vozila denimo ne sme biti višji od davka za podobno vozilo, že registrirano na Malti.

 • Iz Belgije sem se preselil na Portugalsko. S seboj sem pripeljal tudi avtomobil. Davek na registracijo vozila je na Portugalskem zelo visok. Ne zdi se mi pravično, da moram davek plačati še enkrat, čeprav sem ga že plačal v Belgiji. Poleg tega plačajo portugalski državljani ta davek za isto vozilo samo enkrat.

  Davek na registracijo osebnih vozil ni usklajen na ravni EU. Vsaka država EU lahko zato sama določi višino davka na vozila, ki se prvič registrirajo na njenem ozemlju. Zaradi neenakopravnega položaja nekaterih evropskih državljanov se zato lahko države članice EU same odločijo, ali bodo odobrile oprostitev plačila davka za vozilo, katerega lastnik zaradi selitve spremeni stalno prebivališče. Pri portugalskih organih se pozanimajte, ali ste upravičeni do oprostitve plačila davka, in če ste, pod kakšnimi pogoji.

 • V Nemčiji nameravam kupiti avtomobil in ga nato registrirati doma na Nizozemskem. Ali moram DDV plačati dvakrat in nato zahtevati povračilo?

  NE — prodajalca v Nemčiji samo opozorite, da boste avtomobil registrirali v drugi državi. DDV boste nato plačali samo na Nizozemskem.

Glej osnovne informacije o tem področju
Registracija vozila in davki
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje