Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Înmatricularea autovehiculelor şi plata taxelor aferente

 • Locuiesc în Franţa  şi mi-am cumpărat o maşină nouă de la un dealer din Belgia, unde am plătit TVA. Acum sunt pe cale să o înmatriculez în Franţa, dar autorităţile îmi solicită să plătesc din nou TVA-ul. Nu-i aşa că nu au dreptul să facă acest lucru?

  DA şi NU. Într-adevăr, n-ar trebui să plătiţi TVA-ul decât o singură dată. Totuşi, dacă pentru majoritatea bunurilor, TVA-ul se plăteşte în ţara din care sunt achiziţionate, pentru maşini, regulile prevăd că taxa pe valoarea adăugată trebuie achitată în ţara în care acestea sunt înmatriculate.

  În mod normal, ar fi trebuit să informaţi dealer-ul că maşina va fi înscrisă în circulaţie în Franţa, ceea ce v-ar fi scutit de la plata TVA-ului în Belgia.

  Având în vedere situaţia în care vă aflaţi, trebuie să le solicitaţi autorităţilor fiscale din Belgia rambursarea TVA-ului. Pentru aceasta, va trebui să dovediţi că aţi înmatriculat maşina în Franţa înainte ca aceasta să împlinească 6 luni de folosinţă şi să înregistreze 6 000 de km la bord.

 • Intenţionez să cumpăr o maşină din Germania şi să mă întorc în Franţa la volanul ei. Cum ar trebui să o înmatriculez?  

  Deşi maşina urmează să fie înmatriculată în Franţa, veţi avea nevoie de plăcuţe de înmatriculare germane pentru a o putea conduce. În cazul maşinilor noi, va trebui să obţineţi numere de tranzit. Acestea vă vor scuti şi de plata TVA-ului în Germania. Maşinile achiziţionate second-hand trebuie înmatriculate în Germania, chiar dacă este vorba despre o perioadă scurtă. Interesaţi-vă cât v-ar costa să aduceţi maşina pe platformă, caz în care nu aţi mai fi nevoit să o înmatriculaţi pe teritoriul german.

 • Sunt cetăţean britanic şi m-am mutat în Malta după pensionare. Când mi-am reînmatriculat maşina pe care am adus-o din Anglia, autorităţile malteze mi-au cerut să achit o taxă de import exorbitantă. Din câte ştiu, taxele de import s-au desfiinţat pe teritoriul pieţei europene unice. Ce s-a întâmplat?

  Într-adevăr, taxele de import s-au desfiinţat pe teritoriul UE. Este posibil ca taxele pe care le-aţi plătit să fi fost de fapt taxa de înmatriculare şi taxa de drum. Acestea se percep pentru toate înmatriculările efectuate într-o anumită ţară, indiferent de originea maşinii. Ele nu sunt reglementate de legislaţia europeană şi sunt obligatorii, atâta timp cât nu sunt aplicate doar maşinilor din import. De exemplu, taxa de înmatriculare pentru o maşină din altă ţară a UE nu poate depăşi valoarea taxei percepute în cazul reînmatriculării unei maşini similare înmatriculate deja în Malta.

 • Mă mut din Belgia în Portugalia şi intenţionez să-mi iau maşina cu mine. Taxa portugheză de înmatriculare este foarte mare. Cetăţenii portughezi o plătesc o singură dată, iar eu am plătit deja o taxă de înmatriculare în Belgia. Nu este nedrept să mi se ceară să plătesc din nou?

  Normele privind taxa de înmatriculare aplicabilă autovehiculelor pentru pasageri nu au fost armonizate la nivel european. Prin urmare, ţările UE pot percepe o astfel de taxă la prima înmatriculare a unui autovehicul pe teritoriul lor. Autorităţile sunt conştiente de dezavantajele cu care se confruntă persoanele aflate în situaţia dumneavoastră, dar deocamdată rămâne la latitudinea fiecărei ţări dacă să acorde sau nu scutiri de la plata taxei de înmatriculare în cazul schimbării de reşedinţă a proprietarului. Contactaţi autorităţile portugheze pentru a afla dacă aţi putea beneficia de o astfel de scutire - şi dacă da, în ce condiţii.

 • Vreau să cumpăr o maşină din Germania şi să o înmatriculez în ţara mea de reşedinţă, Olanda. Voi fi obligat să plătesc TVA-ul de două ori, după care să solicit rambursarea uneia dintre plăţi?

  NU. Nu trebuie decât să-i spuneţi dealer-ului din Germania că maşina va fi înmatriculată în altă ţară. În aceste condiţii, veţi achita TVA-ul o singură dată, în Olanda.

Principalele informații pe această temă
Înmatricularea autovehiculelor și plata taxelor aferente
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere