Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Auto's: inschrijvingen en belastingen

 • Ik woon in Frankrijk. Ik heb een nieuwe auto gekocht bij een dealer in België en daar de btw betaald. Nu vragen ze mij bij de inschrijving in Frankrijk opnieuw btw te betalen. Dat klopt toch niet?

  JA / NEE: u hoeft altijd maar in één land btw te betalen, en voor auto's is dat in het land waar u de auto inschrijft, in dit geval Frankrijk (dus niet in het land van aankoop, zoals voor de meeste overige goederen).

  Als u tegen de dealer in België had gezegd dat u de auto in Frankrijk wilde laten inschrijven, had u de Belgische btw niet hoeven te betalen.

  Omdat u die nu al heeft betaald, moet u de Belgische belastingdienst om een btw-terugbetaling vragen. Daarvoor heeft u van de Franse autoriteiten een verklaring nodig dat u de auto binnen de zes maanden na de inverkeerstelling in Frankrijk heeft ingeschreven en dat er toen nog geen 6000 km op de teller stond.

 • Ik ben van plan om in Duitsland een auto te kopen en ermee terug te rijden naar het land waar ik woon, Frankrijk. Hoe moet ik die auto inschrijven?  

  Hoewel u de auto uiteindelijk in Frankrijk moet inschrijven, heeft u Duitse kentekenplaten nodig om ermee naar Frankrijk te rijden. Als uw auto nieuw is, krijgt u een transitnummerbord. Zo hoeft u in Duitsland geen btw te betalen. Is het een tweedehands auto, dan moet u die waarschijnlijk gewoon in Duitsland laten inschrijven, zelfs al is het maar voor een korte periode. U kunt er ook voor kiezen om de auto naar u in Frankrijk te laten vervoeren. In dat geval hoeft u de auto niet in Duitsland in te schrijven. Het loont dus de moeite om na te gaan of dat goedkoper is.

 • Ik ben een Engelsman en ben na mijn pensioen in Malta gaan wonen. Ik heb mijn auto meegenomen, maar toen ik die in Malta wilde inschrijven, moest ik een enorm hoge invoerheffing betalen. Ik dacht dat die invoerheffingen in de Europese interne markt waren afgeschaft?

  Binnen de EU zijn invoerheffingen inderdaad afgeschaft. Misschien is wat u moet betalen, eigenlijk inschrijvingsgeld en wegenbelasting. Die kosten moeten worden betaald voor alle auto's die in een land worden ingeschreven, ongeacht waar ze vandaan komen. Deze kosten zijn niet door de EU geregeld en u moet ze betalen, mits ingevoerde auto's niet zwaarder worden belast dan andere. Zo mag de belasting voor een ingevoerde auto niet hoger zijn dan die voor een auto die al in in Malta ingeschreven is.

 • Ik verhuis van België naar Portugal en neem mijn auto mee. De Portugese inschrijvingsbelasting is erg hoog. Is het niet oneerlijk dat ik die belasting nu nog eens moet betalen terwijl ik die in België al heb betaald? Portugezen betalen die belasting toch ook maar één keer voor dezelfde auto?

  De inschrijvingsbelasting voor personenauto's is in de EU niet geharmoniseerd. De EU-landen mogen dus zelf bepalen hoeveel inschrijvingsgeld ze vragen voor iedere auto die voor het eerst op hun grondgebied wordt ingeschreven. Wanneer mensen zoals u ernstig benadeeld worden, mag ieder land ook zelf bepalen of ze de eigenaar van een auto bij een verhuizing vrijstellen van de inschrijvingsbelasting. Neem contact op met de Portugese autoriteiten of u voor zo'n vrijstelling in aanmerking komt en zo ja, wat u daarvoor moet doen.

 • Ik wil in Duitsland een auto kopen en die in Nederland laten inschrijven. Moet ik twee keer de btw betalen en die dan een keer terugvragen?

  NEE: zeg tegen de verkoper in Duitsland gewoon dat u de auto in een ander land wilt inschrijven. Dan hoeft u alleen btw te betalen in Nederland.

Algemene informatie hierover
Auto's: inschrijving en belastingen
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies