A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Jármű-nyilvántartásbavétel és adózás

 • Franciaországban élek. Új autót vettem Belgiumban egy autókereskedőtől és kifizettem utána a héát (hozzáadottérték-adó, Magyarországon: áfa). Regisztráltatni szeretném a kocsit Franciaországban, ám ehhez ismét ki kell fizetnem a héát. Tévedésről van szó?

  IGEN és NEM – Önt nem kötelezhetik arra, hogy egynél több országban fizesse meg a héát, de a személygépkocsik utáni héát abban az országban kell fizetni, ahol nyilvántartásba veszik, tehát az Ön esetében Franciaországban (nem pedig a vásárlás szerinti országban, ahogy ez az áruk többsége esetében van).

  Ön szólhatott volna az autókereskedőnek, hogy a járművet Franciaországban fogja nyilvántartásba vetetni, és akkor nem kellett volna kifizetnie a héát Belgiumban.

  Mivel Ön már megfizette a belga héát, héavisszatérítést kell kérnie a belga adóhatóságoktól, mellékelve a francia hatóságok által kibocsátott igazolást arról, hogy Ön nyilvántartásba vetette a gépkocsit Franciaországban az első forgalomba helyezés napjától számított hat hónapon belül, és még mielőtt az 6000 km-t futott volna.

 • Azt tervezem, hogy Németországban személygépkocsit vásárolok, és azzal utazom haza Franciaországba. Hogyan kell nyilvántartásba vetetnem az autót?  

  Noha Ön Franciaországban fogja forgalomba helyeztetni az autót, a hazautazáshoz igényelnie kell német rendszámtáblát. Ha új járműről van szó, ideiglenes rendszámot kell kérnie – így megoldható, hogy Németországban ne kötelezzék héa (hozzáadottérték-adó, Magyarországon: áfa) fizetésére. Ha használt autót vesz, valószínűleg rendesen nyilvántartásba kell vetetnie azt Németországban, még ha rövid időre is. Vesse össze a költségeket és fontolja meg, hogy nem érdemes-e elszállíttatni az autót Franciaországba, mivel akkor nem kell német rendszámot kérnie.

 • Brit állampolgár vagyok, de nyugdíjba vonulásom óta Máltán élek. Magammal hoztam a személygépkocsimat. Amikor regisztráltattam, rendkívül magas importadókat kellett fizetnem. Én úgy tudtam, hogy az egységes piac létrejöttével megszűntek a vámok. Ez mégsem igaz?

  A behozatali vámok valóban megszűntek az Európai Unión belül. Amit Öntől a hatóságok kértek, valószínűleg a regisztrációs adó és az útadó volt – amelyet egy adott országban a járművek nyilvántartásba vételekor fizetni kell függetlenül attól, hogy a járművek honnan érkeztek. Ezeket az adókat az uniós jog nem szabályozza, a polgároknak pedig ki kell fizetnük a tagállamok által előírt összegeket – hacsak nem az importált járművekre diszkriminatív módon kivetett adókról van szó. Az Ön autójára kivetett regisztrációs adó például nem lehet nagyobb, mint a Máltán már nyilvántartásba vett hasonló járművek adómértéke.

 • Belgiumból Portugáliába költözöm az autómmal. A portugál regisztrációs adó nagyon magas. Nem méltánytalanság ez? Hiszen így ezt az adót kétszer kell fizetnem, már egyszer kifizettem ugyanis Belgiumban, a portugál lakosoknak pedig ugyanarra az autóra csak egyszer kell megfizetniük.

  A jármű-regisztrációs adó nincs EU-szerte összehangolva. Az uniós országok tehát szabadon kivethetnek regisztrációs adót a területükön először nyilvántartásba vett gépjárművekre. Ez kedvezőtlen Ön az Önéhez hasonló helyzetben lévő járműtulajdonosok számára. Jelenleg minden EU-ország önállóan dönthet arról, hogy mentességet ad-e a regiszrációs adó alól azokban az esetekben, amikor a jármű nyilvántartásba vételét a tulajdonos lakhelyváltoztatás miatt kérelmezi.  Érdemes tehát felvennie a kapcsolatot a portugál hatóságokkal, és megérdeklődnie, hogy az Ön esetében van-e lehetőség a mentességre, és ha igen, milyen feltételekkel.

 • Személygépkocsit szeretnék vásárolni Németországban, majd hazatérés után Hollandiában vetetném nyilvántartásba. Ki kell-e kétszer fizetnem a héát (hozzáadottérték-adó, Magyarországon: áfa), azután pedig visszatérítést igényelnem?

  NEM – Csak szóljon előre a német kereskedőnek, hogy a járművet egy másik országban fogja forgalomba helyezni. Így csak Hollandiában kell majd a héát megfizetnie.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Jármű-nyilvántartásbavétel és adózás
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz