Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Registracija automobila i porezi

 • Živim u Francuskoj. Kupio sam novi automobil od belgijskog trgovca automobilima i platio PDV. Pri registraciji vozila u Francuskoj nadležna tijela zahtijevaju da ga opet platim. Je li njihov zahtjev utemeljen?

  Da/ne. PDV trebate platiti samo u jednoj zemlji. PDV na automobile plaća se u zemlji u kojoj će vozilo biti registrirano (u ovom slučaju u Francuskoj), a ne u zemlji u kojoj je kupljeno kao što je slučaj s većinom drugih proizvoda.

  Da ste trgovcu rekli da ćete automobil registrirati u Francuskoj, mogli ste izbjeći plaćanje PDV-a u Belgiji.

  Budući da ste već platili belgijski PDV, trebali biste zatražiti povrat PDV-a od belgijskih poreznih tijela. To možete učiniti na temelju potvrde francuskih nadležnih tijela kojima ćete dokazati da ste automobil registrirali u Francuskoj u roku od 6 mjeseci od stavljanja u promet i prije nego što ste prešli 6000 km.

 • Namjeravam kupiti automobil u Njemačkoj i odvesti ga kući u Francusku. Kako ga registrirati?  

  Iako ćete na kraju automobil registrirati u Francuskoj, potrebne su vam njemačke registarske pločice za vožnju do Francuske. Ako je automobil nov, trebate zatražiti privremene registarske pločice i tako izbjeći plaćanje PDV-a u Njemačkoj. Ako je riječ o rabljenom automobilu, vjerojatno ćete morati zatražiti uobičajene njemačke registracijske pločice pa makar samo nakratko. Razmislite o mogućnosti dostave automobila u Francusku kako biste izbjegli njegovu registraciju u Njemačkoj i usporedite troškove.

 • Britanski sam državljanin, ali mirovinu provodim na Malti. Dovezao sam automobil sa sobom, ali pri registraciji na Malti trebao sam platiti izuzetno visok uvozni porez. Zar na europskom jedinstvenom tržištu nisu ukinute uvozne carine?

  Uvozne su carine na području EU-a ukinute. Možda se radi o porezu na registraciju vozila i porezu na cestovna vozila koji se plaćaju za sva vozila registrirana u određenoj zemlji bez obzira na njihovo podrijetlo. Ne postoje propisi na razini EU-a koji se odnose na te poreze i morate ih platiti, osim u slučaju diskriminacije uvezenih automobila. Primjerice, porez na registraciju vozila ne smije biti viši od poreza na slično vozilo već registrirano na Malti.

 • Selim se iz Belgije u Portugal i želim sa sobom dovesti automobil. Portugalski porez na registraciju vozila vrlo je visok. Zar nije nepravedno što moram ponovno platiti taj porez iako sam ga već platio u Belgiji, a i portugalski državljani taj porez plaćaju samo jednom za isto vozilo?

  Porez na registraciju osobnih automobila nije ujednačen na razini EU-a. Države članice stoga mogu ubirati porez na registraciju automobila koji je prvi put registriran na njihovu području. Zbog nepovoljne situacije u kojoj se nalaze osobe poput vas, trenutačno svaka država članica odlučuje hoće li dodijeliti izuzeće od PDV-a za automobile koje vlasnici dovoze sa sobom prilikom promjene boravišta. Trebali biste se obratiti portugalskim nadležnim tijelima kako biste saznali je li u vašem slučaju izuzeće moguće i, ako je tako, uz koje uvjete.

 • Namjeravam kupiti automobil u Njemačkoj i odvesti ga kući u Nizozemsku gdje ću ga registrirati. Moram li platiti PDV dvaput i zatim zatražiti povrat?

  Ne, samo recite njemačkom trgovcu da ćete automobil registrirati u drugoj zemlji. PDV ćete onda platiti samo u Nizozemskoj.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Registracija automobila i porezi
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje