Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Usein kysyttyä - Auton rekisteröinti ja verotus

 • Asun Ranskassa. Ostin uuden auton autokauppiaalta Belgiassa ja maksoin siitä arvonlisäveron. Nyt minua pyydetään maksamaan vero uudestaan, kun aion rekisteröidä auton Ranskassa. Ei kai tämä voi olla oikein?

  KYLLÄ / EI — Sinun tarvitsee maksaa arvonlisävero vain yhdessä maassa, ja auton arvonlisävero maksetaan maassa, jossa se rekisteröidään, tässä tapauksessa Ranskassa (ei auton ostomaassa, poiketen useimpien muiden tuotteiden verotussäännöstä).

  Sinun olisi pitänyt kertoa autoliikkeessä, että auto on tarkoitus rekisteröidä Ranskassa, jolloin sinun ei olisi tarvinnut maksaa arvonlisäveroa Belgiassa.

  Koska maksoit arvonlisäveron jo Belgiassa, sinun on nyt haettava sen palautusta Belgian veroviranomaisilta. Sinun on hakemuksessasi osoitettava, että olet rekisteröinyt autosi Ranskassa 6 kuukauden kuluessa sen ensimmäisestä käyttöönotosta ja ennen kuin sillä oli ajettu 6 000 kilometriä.

 • Aion ostaa auton Saksasta ja ajaa sen Ranskaan, jossa asun. Miten rekisteröin sen?  

  Vaikka auto on tarkoitus rekisteröidä Ranskassa, tarvitset kuitenkin saksalaiset rekisterikilvet voidaksesi ajaa sen Ranskaan. Jos auto on uusi, hanki siihen siirtokilvet, jolloin sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa Saksassa. Jos auto on käytetty, sinun on todennäköisesti rekisteröitävä se tavanomaisella tavalla Saksassa, vaikka tarve on lyhytaikainen. Harkitse auton toimitusta Ranskaan, jolloin sinun ei tarvitse rekisteröidä sitä Saksassa, ja vertaile eri vaihtoehtojen kustannuksia.

 • Olen britti ja vietän eläkepäiviä Maltalla. Toin tänne autoni, mutta kun rekisteröin sen, minua vaadittiin maksamaan kohtuuttoman korkea maahantuontivero. Eikö tuontiveroa olekaan poistettu Euroopan sisämarkkinoilla?

  Tuontivero on poistettu EU:ssa. On mahdollista, että sinulta onkin peritty rekisteröinti- ja ajoneuvovero, jotka on maksettava kaikista rekisteröidyistä autoista riippumatta siitä, mistä maasta ne ovat peräisin. Nämä verot eivät ole EU-lainsäädännön alaisia ja ne on maksettava — paitsi jos niillä asetetaan tuontiautot eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi rekisteröintivero ei saisi olla korkeampi kuin vastaavan Maltalla jo rekisteröidyn ajoneuvon vero.

 • Olen muuttamassa Belgiasta Portugaliin ja aion viedä autoni mukanani. Portugalin rekisteröintivero on erittäin korkea. Eikö ole epäoikeudenmukaista maksaa tämä vero uudestaan, koska olen maksanut sen jo Belgiassa, ja Portugalissa asuvat maksavat sen yhdestä autosta vain kerran?

  Henkilöautojen rekisteröintiveroa ei ole yhdenmukaistettu EU:n tasolla. EU-maat voivat siten vapaasti periä rekisteröintiveron, kun auto rekisteröidään ensimmäisen kerran niiden alueella. Koska monet ihmiset ovat joutuneet samaan hankalaan tilanteeseen, EU-maat ovat nyttemmin voineet halutessaan myöntää rekisteröintiverovapautuksen autoille, jotka tuodaan maahan omistajan maahanmuuton yhteydessä. Ota yhteyttä Portugalin viranomaisiin ja tiedustele, oletko oikeutettu verovapautukseen, ja jos, niin millä ehdoilla.

 • Haluaisin ostaa auton Saksasta, tuoda sen kotimaahani Hollantiin ja rekisteröidä sen siellä. Onko minun maksettava arvonlisävero kahdesti ja haettava sitten palautusta?

  EI — Kerro saksalaiselle myyjälle, että aiot rekisteröidä auton toisessa maassa. Tällöin maksat arvonlisäveron vain Hollannissa.

Aiheen pääsivulle
Auton rekisteröinti ja verotus
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa