Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 25/04/2017

Συχνές ερωτήσεις - Ταξινόμηση αυτοκινήτου και σχετικά τέλη

 • Ζω στη Γαλλία. Αγόρασα ένα καινούριο αυτοκίνητο από αντιπροσωπεία στο Βέλγιο όπου και πλήρωσα τον ΦΠΑ. Τώρα που πρόκειται να ταξινομήσω το αυτοκίνητο στη Γαλλία, μού ζήτησαν να καταβάλω ξανά τον ΦΠΑ. Είναι σωστό αυτό;

  ΝΑΙ / ΟΧΙ. Δεν μπορούν να σας ζητήσουν να καταβάλετε τον ΦΠΑ σε περισσότερες από μία χώρες, και ο ΦΠΑ για τα αυτοκίνητα καταβάλλεται στη χώρα όπου ταξινομείται το αυτοκίνητο, δηλαδή στη Γαλλία (και όχι στη χώρα όπου έγινε η αγορά  — αυτός είναι ο κανόνας για τα περισσότερα εμπορεύματα).

  Θα μπορούσατε να είχατε πει στην αντιπροσωπεία ότι το αυτοκίνητο πρόκειται να ταξινομηθεί στη Γαλλία και έτσι θα είχατε αποφύγει την καταβολή του ΦΠΑ στο Βέλγιο.

  Εφόσον ήδη καταβάλατε τον ΦΠΑ στο Βέλγιο, τώρα πρέπει να υποβάλετε αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ στις βελγικές φορολογικές αρχές, προσκομίζοντας αποδεικτικό από τις γαλλικές αρχές ότι ταξινομήσατε το αυτοκίνητό σας στη Γαλλία εντος 6 μηνών από τότε που τέθηκε σε κυκλοφορία για πρώτη φορά και προτού συμπληρώσει 6.000 χιλιόμετρα.

 • Σκοπεύω να αγοράσω αυτοκίνητο στη Γερμανία και να το φέρω οδηγώντας στη Γαλλία όπου ζω. Πώς πρέπει να το ταξινομήσω;  

  Αν και το αυτοκίνητο αυτό θα πρέπει τελικά να ταξινομηθεί στη Γαλλία, παρ' όλα αυτά θα χρειαστείτε γερμανικές πινακίδες για να το φέρετε οδηγώντας στη Γαλλία. Εάν το αυτοκίνητο είναι καινούριο, πρέπει να ζητήσετε την έκδοση προσωρινών πινακίδων "διέλευσης". Έτσι δεν θα χρειαστεί να καταβάλετε τον ΦΠΑ στη Γερμανία. Εάν το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να βγάλετε κανονική άδεια κυκλοφορίας στη Γερμανία, ακόμη και για σύντομη περίοδο. Εξετάστε την εναλλακτική της μεταφοράς του αυτοκινήτου στη Γαλλία, ώστε να μην χρειάζεται να το ταξινομήσετε στη Γερμανία, και συγκρίνετε το κόστος.

 • Είμαι Βρετανός και από τότε που βγήκα στη σύνταξη ζω στη Μάλτα. Έφερα μαζί μου το αυτοκίνητό μου, αλλά όταν πήγα να το ταξινομήσω στη Μάλτα μού ζήτησαν να καταβάλω υπερβολικά υψηλούς φόρους εισαγωγής. Δεν έχουν καταργηθ

  Οι εισαγωγικοί δασμοί έχουν καταργηθεί εντός της ΕΕ. Ίσως να πρόκειται στην ουσία για τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, τα οποία πρέπει να καταβάλλονται για όλα τα αυτοκίνητα που ταξινομούνται σε μια χώρα, ανεξάρτητα από του πού προέρχονται. Τα τέλη αυτά δεν διέπονται από ευρωπαϊκή νομοθεσία και οφείλετε να τα καταβάλετε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνιστούν διάκριση εις βάρος των εισαγόμενων αυτοκινήτων. Π.χ., το τέλος ταξινόμησης δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από το τέλος που καταβάλλεται για ένα παρόμοιο αυτοκίνητο που είναι ήδη ταξινομημένο στη Μάλτα.

 • Σκοπεύω να φύγω από το Βέλγιο και να εγκατασταθώ στην Πορτογαλία παίρνοντας μαζί το αυτοκίνητό μου. Τα τέλη ταξινόμησης στην Πορτογαλία είναι πολύ υψηλά. Δεν είναι άδικο να πρέπει να καταβάλω ξανά τα τέλη αυτά όταν τα έ

  Τα τέλη για την ταξινόμηση επιβατικών αυτοκινήτων δεν έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Συνεπώς, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να τα επιβάλουν σε αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην επικράτειά τους για πρώτη φορά. Λόγω του ότι αυτό συνιστά επιπλέον επιβάρυνση σε περιπτώσεις όπως η δική σας, εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ χωριστά να αποφασίσει αν θα χορηγήσει απαλλαγή για τα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην επικράτειά της λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης μεταφέρει εκεί τον τόπο κατοικίας του. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τις πορτογαλικές αρχές για να ενημερωθείτε κατά πόσο στην περίπτωσή σας μπορεί να δοθεί απαλλαγή και, εάν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις.

 • Θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο στη Γερμανία και να το φέρω στη χώρα μου, την Ολλανδία, για να το ταξινομήσω. Πρέπει να πληρώσω τον ΦΠΑ δύο φορές και μετά να ζητήσω να μου επιστραφούν τα χρήματα;

  ΟΧΙ. Πρέπει απλώς να πείτε στον πωλητή του αυτοκινήτου στη Γερμανία ότι θα ταξινομήσετε το αυτοκίνητο σε άλλη χώρα. Στη συνέχεια, θα πληρώσετε τον ΦΠΑ μόνον στην Ολλανδία.

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό
Ταξινόμηση αυτοκινήτου και φόροι
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές