Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 25/04/2017

Често задавани въпроси - Регистрация на автомобили и данъци

 • Живея във Франция. Купих нова кола от белгийски дилър и платих ДДС за нея. Сега искат от мен да платя този данък отново във Франция, където регистрирам колата си. Това сигурно е грешка?

  ДА / НЕ — не могат да ви накарат да платите ДДС в повече от една страна, като ДДС за автомобилите се заплаща в страната, в която се регистрират, тоест Франция (не в страната, в която са купени — правилото за повечето други стоки).

  Трябвало е да кажете на дилъра, че смятате да регистрирате колата във Франция, за да избегнете плащането на ДДС в Белгия.

  Тъй като вече сте платили ДДС в Белгия, трябва да поискате от белгийските данъчни органи да ви възстановят платения данък въз основа на доказателство от френските власти, че сте регистрирали колата си във Франция в рамките на 6 месеца, откакто сте я карали за пръв път, и преди да е изминала 6000 километра.

 • Смятам да си купя кола в Германия и да я откарам във Франция, където живея. Как да я регистрирам?  

  Въпреки че колата в крайна сметка ще трябва да бъде регистрирана във Франция, трябва да получите германски регистрационни номера, за да я откарате дотам. Ако колата е нова, трябва да получите транзитни регистрационни номера. Така няма да се наложи да плащате ДДС в Германия. Ако колата е използвана, вероятно ще трябва да получите обикновени германски регистрационни номера, дори и за кратък период от време. Обмислете възможността колата да ви бъде доставена във Франция, за да не се налага да я регистрирате в Германия, и сравнете разходите.

 • От Великобритания съм и се пенсионирах в Малта. Докарах колата си в Малта. Когато я регистрирах там, поискаха от мен да платя прекалено високи данъци върху вноса. Мислех, че данъците върху вноса са премахнати в рамките н

  Данъците върху вноса са премахнати в ЕС. Вероятно исканите от Вас суми представляват всъщност такса за регистрация на автомобила и пътен данък, които се заплащат за всички автомобили, регистрирани в дадена страна, без оглед на това откъде идват. Те не са регулирани от правото на ЕС и трябва да ги платите, ако не представляват дискриминация по отношение на вносните автомобили. Например таксата за регистрация не бива да надхвърля стойността на таксата за подобен автомобил, който вече е регистриран в Малта.

 • Премествам се от Белгия в Португалия с автомобила си. Таксата за регистрация на автомобил в Португалия е много висока. Не е ли несправедливо да се налага да плащам отново подобна такса, след като вече съм я платил в Белг

  Таксата за регистрация на леки автомобили не е хармонизирана на равнище ЕС. Затова страните от ЕС са свободни да налагат регистрационна такса, когато дадена кола бива регистрирана за пръв път на тяхна територия. В момента поради недостатъците на тази система в случаи като вашия всяка страна от ЕС решава дали да предостави освобождаване от таксата за автомобили, които трябва да бъдат регистрирани там във връзка с промяна на местожителството на собственика. Трябва да се свържете с португалските власти, за да разберете дали имате право на такова освобождаване и при какви условия.

 • Искам да си купя кола в Германия и да я откарам у дома в Холандия, където да я регистрирам. Трябва ли да плащам два пъти ДДС и после да искам да ми бъде възстановен?

  НЕ —просто уведомете германския продовач, че ще регистрирате колата в друга страна. Тогава ще трябва да платите ДДС само в Холандия.

Вижте основната информация по темата
Регистрация на автомобили и данъци
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети