A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 01/03/2017

Gépkocsi-regisztrációval kapcsolatos dokumentumok és adminisztratív teendők – Magyarország

Műszaki vizsga

Ha Ön gépjárművet tart Magyarországon, a járművet bizonyos időszakonként műszaki alkalmassági vizsgára kell bocsátania, és csak az alkalmasságot igazoló dokumentum birtokában használhatja azt a közúti közlekedésben. Új gépjármű vásárlása esetén a műszaki vizsga 4 évig érvényes, ezután 2 évente kell műszaki vizsgára bocsátani az autót.

A 3,5 tonnánál nehezebb, illetve szolgáltató tevékenységet végző járműveket első forgalomba helyezésüktől kezdve – éves gyakorisággal – el kell vinni időszakos műszaki vizsgálatra. Figyelem: a műszaki vizsgát a forgalmi engedély érvényességi határidejének lejárta előtt tanácsos elvégeztetni. A balesetmentes közlekedés alapvető feltétele, hogy a gépjármű műszaki állapota kifogástalan legyen a műszaki vizsgát megelőzően és utána is, a következő műszaki vizsgálatig. Ezért fontos, hogy rendszeresen, megbízható szervizbe vigye vizsgáztatni gépjárművét.

Vizsgáztatási alapdíjak

A különböző gépjárműtípusok függvényében a vizsgáztatási alapdíjak a következők:

 • Motorkerékpár, továbbá ennek pótkocsija: 4360 Ft
 • Személygépkocsi (M1 kategóriájú jármű): 16 290 Ft
 • Könnyű tehergépkocsi (N1 kategóriájú jármű): 17 090 Ft
 • Személygépkocsi és könnyű tehergépkocsi pótkocsija: 10 490 Ft
 • Nagy tehergépkocsi, vontató és autóbusz (N2, N3, M2 és M3 kategóriájú járművek): 24 950 Ft
 • Nagy tehergépkocsi, vontató és autóbusz pótkocsija: 14 590 Ft
 • Mezőgazdasági vontató, lassú jármű és ezek pótkocsijai: 7760 Ft

Ha Ön használt gépjárművet vásárol Magyarországon, műszaki vizsgálatra 2 évente kell elvinnie az első forgalomba helyezés, illetve műszaki vizsga időpontjától számítva.

Tulajdonosváltáskor a gépjármű műszaki vizsgájának érvényessége nem változik.

Amennyiben Ön egy másik EU-tagállamból Magyarországra költözik, gépjárműve magyar okmányokkal történő forgalomba helyezésekor új műszaki vizsgát kell szereznie a gépjárműhöz.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásáért felelős intézmény Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala.

A hivatal elérhetőségei:

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 62.

Postacím: 1389 Budapest, Pf. 102.

Műszaki Engedélyezési Osztály

E-mail: autocert@nkh.gov.hu

Tel.: +36-1-477-1592

Fax: +36-1-477-1507

Forgalmi Engedélyezési Osztály

E-mail: forgalmiengedelyezo.kjhf.kui@nkh.gov.hu

Tel.: +36-1-477-1564

Fax: +36-1-477-1578


Amennyiben a jármű sikeres vizsgát tett, és „alkalmas" minősítést kapott, a forgalmi engedélyt a hatóság érvényesíti. Ezzel egy időben a hátsó rendszámtáblára is felragasztják az évente változó színű, kör alakú érvényesítő címkét, valamint – szükség esetén – a hatszög alakú környezetvédelmi plakettet is.

A környezetvédelmi osztályba sorolást három színnel jelölik: feketével, kékkel és zölddel. A színeknek leginkább szmogriadó idején van jelentőségük, ugyanis ekkor csak a meghatározott matricával rendelkező gépjárművek közlekedhetnek. Ha a műszaki vizsga sikeres volt, de a forgalmi engedély nem érvényesíthető (például azért, mert a lap betelt), akkor az időszakos vizsgálat után kiállított Jármű Műszaki Adatlappal fel kell keresni a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal okmányirodáját az új forgalmi engedély kiállítása céljából.

A műszaki vizsgálat során a teljes járművet részletesen átvizsgálják. A fő vizsgálati témakörök a következők:

 • az okmányok és a jármű egyezősége,
 • a jármű felszerelései, a világítás, a kormányberendezés, a fékberendezés, a futómű, a kerekek, az alváz, a karosszéria és
 • a környezetvédelmi tulajdonságok.

Alapvető követelmény, hogy a jármű szerkezeteinek, alkatrészeinek és tartozékainak olyan működőképes állapotban kell lenniük, hogy rendeltetésüknek biztonságosan megfeleljenek.

A műszaki vizsgálatok többéves tapasztalatai alapján a leggyakoribb rendellenességek, amelyekre érdemes odafigyelni, mert sikertelen vizsgát is eredményezhetnek, a következők:

 • a világítóberendezések hibái,
 • a fékberendezés (azon belül az ABS) nem megfelelő működése,
 • az alváz, illetve a karosszéria korróziója,
 • a szélvédőüveg sérülése (és az üvegek szabálytalan fóliázása),
 • a motorolaj szivárgása,
 • a kipufogó-berendezés korróziója,
 • túl magas szennyezőanyag-kibocsátás,
 • a biztonsági berendezések (biztonsági övek, légzsákok) hibája,
 • a kötelező tartozékok hiánya és
 • a jogszabályi határérték alá kopott vagy sérült gumiabroncsok. Utóbbiak előírt, kötelező, minimális profilmélysége:
 • 0,75 m kerékátmérőig 1,6 mm,
 • afölött(például a tehergépkocsiknál) 3 mm,

de a gyártó által a gumiabroncsokon elhelyezett kopásjelző elérése esetén tanácsos lecserélni őket.

Ha tudni szeretné, hol találhatók az Önhöz legközelebbi magyarországi műszaki vizsgaállomások, vegye igénybe a Nemzeti Közlekedési Hatóság térképes keresőjét.

Magyarországon a gépjárművek bejegyzését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tartja nyilván.

A hivatal elérhetőségei:

Cím: 1094 Budapest, Balázs Béla utca 35.

Postai cím: 1476 Budapest Pf. 281


A gépjármű forgalomba helyezésével, a műszaki érvényesség meghosszabbításával kapcsolatos tudnivalókért kérjük, látogasson el a gépjármű-ügyintézéssel foglalkozó honlapra.

Ha importált gépjárművet szándékozik forgalomba helyezni, az ezzel kapcsolatos kérdésekről részletesen tájékozódhat a következő honlapokon:

A folyamatos üzemben tartás és a közúti használat jogszerűségének biztosításával kapcsolatban érdeklődhet a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalainál és kormányablakokban. Ha arra kíváncsi, hol található a lakóhelyéhez legközelebbi kormányablak, használja a keresőt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának honlapján, vagy a Kormányablakok oldalon.

Nyilvános konzultációk
  Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?
  Forduljon az illetékes tagállami szervhez
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz