Available languages:

Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 01/03/2017

Járművezetői engedély megszerzése az Európai Unióban – Magyarország

Önt is érinti a brexit?

Járművezetői engedélyek az EU-ban - feltételek

Gépjárművezetői oktatás és forgalmi vizsga

Annak érdekében, hogy Magyarországon járművezetői engedélyt szerezhessen, szüksége lesz:

  • Egy akkreditált iskolába történő beiratkozásra, amely járművezetői képzéseket szervez - a megszerezni kívánt jogosultságok kategóriától függően megszabott óraszámú elméleti és gyakorlati képzés teljesítése után szerezhetőek meg.
  • Az óraszámok minimális követelményeit a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet szabályozza. A rendelet 3. számú mellékletének 3.2.1 pontjában található táblázat ad teljes körű tájékoztatást a minimálisan teljesítendő óraszámokról. Jogszabály meghatározza, hogy a tanuló vezetőknek éjszakai, lakott településen kívüli és városi közlekedésben is gyakorolniuk kell.
  • Az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását vizsakötelezettségnek eleget téve sikeres elméleti, forgalmi és elsősegély-nyújtási alapismereti vizsgák teljesítésével kell igazolnia.
  • Egy példa: a személygépjárművek vezetéséhez szükséges, általános, ,,B'' kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez legalább 28 órás elméleti tanfolyamon kell részt vennie, amely során közlekedési alapismereteket, járművezetési elméleteket, szerkezeti és üzemeltetési ismereteket is el kell sajátítania. A legalább 29 órás gyakorlati tanfolyam része 9 óra alapoktatás és 20 óra főoktatás. A főoktatásnak 14 óra városi vezetésből, 4 óra országúti vezetésből és 2 óra éjszakai vezetésből kell állnia, illetve legalább 580 km megtett távolságot kell igazolnia az oktatónak és a tanuló vezetőnek közösen. Sikeres elméleti és zárt pályán történő gyakorlati vizsga letétele után a forgalmi vizsgát is teljesítenie kell. A forgalomban történő vezetés csak sikeres elsősegély-nyújtási vizsga, az igazolás megszerzése után kezdhető meg.

A képzést megszervező autósiskolák általában a tananyag részeként biztosítják (és a legtöbb esetben - díjtérítés ellenében, vagy a tanfolyam árába beleszámítva) meg is szervezik, teljesítik a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges adminisztrációs kötelezettségeket, a tanuló vezető csak jóváhagyásával járul hozzá ezekhez, és teljesíti a folyamatban saját tanulási és vizsgakötelezettségeit).

Életkorra vonatkozó követelmények

Vezetői engedély kiállítására vonatkozó kérelmét az alábbi életkorok betöltése esetén nyújthatja be (személyazonosító okmánnyal igazolni kell az életkort):

AM kategória ( 50 cc hengerűrtartalom alatt, < 4 kW)

14 év

A1 kategória ( 120 cc hengerűrtartalom felett, <11 kW )

16 év

A2 kategória ( 395 cc hengerűrtartalom felett, 20

18 év

A kategória (595 cc hengerűrtartalom felett, > 40 kW)

24 év

B kategória (személyautók)

18 év

Egészségügyi alkalmasság

Amennyiben EU-s járművezetői engedélyét szeretné megújítani, kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie az alábbiakban megszabott időközönként (egészségügyi állapotától függően vizsgálat eredménye alapján egészségügyi szerv egyedi elbírálás során ezektől eltérő, rövidebb időtávlatra is megállapíthatja az alkalmasságot):

  • A, A1, A2, AM és B kategória - minden 10. évben 50 éves életkorig, 50 és 60 éves életkor között 5 évente, 60 és 70 éves életkor között 3 évente, és 70 éves életkor felett 2 évente
  • C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kombinált vagy TR kategóriák esetében 60 éves életkor alatt 5 évente, 60 éves életkor felett 2 évente

Kapcsolat:

A felkészülés és a vizsgák részleteiről részletes tájékoztatást, letölthető űrlapokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján talál.

A Hatóság elérhetőségei:

1066 Budapest,Teréz krt. 62. | Tel.: 06 1 373 1400 | Email: office@nkh.gov.hu

Postacím: Nemzeti Közlekedési Hatóság Központ, 1389 Budapest, Pf.: 102

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: