Poslovanje
Posljednji put provjereno: 23/04/2019

Obnavljanje i zamjena vozačke dozvole

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Možete imati samo jednu vozačku dozvolu EU-a. Tu dozvolu izdaje nadležno tijelo zemlje EU-a u kojoj imate uobičajeno boravište.

Ako se preselite u drugu zemlju EU-a te zatim vaša vozačka dozvola bude izgubljena, ukradena, oštećena ili ako joj istekne rok valjanosti, trebali biste je obnoviti ili zamijeniti u zemlji u kojoj uobičajeno živite.

Saznajte i što učiniti ako na putovanju u inozemstvu izgubite svoju vozačku dozvolu ili vam je ukradu

Zamjena vozačke dozvole

Ako želite imati boravište u drugoj zemlji EU-a, obično ne morate mijenjati vozačku dozvolu. Možete se koristiti svojom valjanom dozvolom dok joj ne istekne rok valjanosti

Ako želite, možete dobrovoljno zamijeniti svoju dozvolu za istovrijednu dozvolu zemlje u kojoj vam je novo boravište.

Morat ćete dokazati da imate boravište u toj zemlji i da ispunjavate uvjete za posjedovanje vozačke dozvole (npr. stariji ste od donje dobne granice, ispunjavate zdravstvene uvjete za vožnju itd.).

Prije nego što vam nadležno tijelo zamijeni vozačku dozvolu, ono će stupiti u kontakt s nadležnim tijelom u zemlji u kojoj ste imali prethodno boravište kako bi provjerilo je li vam vozačka dozvola ograničena, privremeno oduzeta ili oduzeta.

Obvezna zamjena

Ako živite u inozemstvu, svoju ćete vozačku dozvolu morati zamijeniti lokalnom:

Nakon što zamijenite svoju prvotnu vozačku dozvolu lokalnom, bit ćete podložni pravilima te zemlje (npr. u pogledu roka valjanosti i liječničkih pregleda).

Primjer

Monica živi na Cipru i ima talijansku vozačku dozvolu, koja je oštećena. Kako bi dobila novu dozvolu, morat će svoju talijansku dozvolu zamijeniti ciparskom. Dozvola koju će joj izdati ciparska nadležna tijela imat će rok valjanosti od 15 godina, a ne 10 godina kao u Italiji.

Obnavljanje dozvole

Ako se preselite u drugu zemlju EU-a te potom vašoj vozačkoj dozvoli istekne rok valjanosti, morat ćete je obnoviti u zemlji u kojoj imate uobičajeno boravište .

Ako vam je dozvola privremeno oduzeta, ograničena, oduzeta ili ukinuta u državi članici koja ju je izdala, nećete je moći obnoviti.

Informacije za pojedine zemlje

Živite u inozemstvu i trebate obnoviti svoju dozvolu ili zamijeniti izgubljenu? Provjerite formalnosti u zemlji u kojoj živite:

Odaberite svoju državu

* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj.

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: