Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 15/03/2018

Ανανέωση και ανταλλαγή άδειας οδήγησης

Στην ΕΕ μπορείτε να έχετε μία μόνο άδεια οδήγησης. Η άδεια αυτή εκδίδεται από τις αρχές της χώρας της ΕΕ όπου έχετε τη συνήθη κατοικία σας.

Αν μετακομίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ και η άδεια οδήγησής σας χαθεί, κλαπεί, φθαρεί ή λήξει,πρέπει να την ανανεώσετε, αντικαταστήσετε ή ανταλλάξετε στη χώρα όπου έχετε τη συνήθη κατοικία σας.

Ενημερωθείτε επίσης για το τι πρέπει να κάνετε αν η άδεια οδήγησής σας χαθεί ή κλαπεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού σας στο εξωτερικό

Ανταλλαγή της άδειάς σας

Σε περίπτωση που μεταφέρετε την κατοικία σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, κατά κανόνα δεν χρειάζεται να αλλάξετε την άδεια οδήγησής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την άδεια που ήδη διαθέτετε μέχρις ότου λήξει.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να ανταλλάξετε οικειοθελώς την άδειά σας με ισοδύναμη άδεια στη νέα χώρα κατοικία σας.

Θα πρέπει να αποδείξετε ότι κατοικείτε σε αυτή τη χώρα και ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για την κατοχή άδειας οδήγησης (π.χ. έχετε συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία, η κατάσταση της υγείας σας επιτρέπει την οδήγηση, κ.λπ.).

Προτού οι αρχές ανταλλάξουν την άδεια οδήγησής σας, θα επικοινωνήσουν με τις αρχές της προηγούμενης χώρας κατοικίας σας, για να ελέγξουν αν η άδεια οδήγησής σας δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ούτε έχει ανασταλεί ή ανακληθεί.

Υποχρεωτική ανταλλαγή

Όταν ζείτε στο εξωτερικό, θα πρέπει να ανταλλάξετε την άδεια οδήγησής σας με τοπική άδεια:

 • αν ή άδειά σας χαθεί, κλαπεί ή φθαρεί
 • ύστερα από 2 έτη συνήθους διαμονής, αν η άδεια οδήγησής σας έχει διά βίου ισχύ (μόνον εφόσον απαιτείται από τη χώρα στην οποία ζείτε)
 • αν διαπράξετε τροχαία παράβαση στη χώρα όπου ζείτε

Από τη στιγμή που ανταλλάξετε την αρχική σας άδεια οδήγησης με τοπική, θα ισχύουν για σας οι κανόνες αυτής της χώρας (π.χ. όσον αφορά τις περιόδους ισχύος και τον ιατρικό έλεγχο).

Παράδειγμα

Η Μόνικα ζει στην Κύπρο και είναι κάτοχος ιταλικής άδειας οδήγησης που έχει όμως φθαρεί. Για να αποκτήσει καινούργια άδεια, θα πρέπει να ανταλλάξει την ιταλική της άδεια με κυπριακή. Θα λάβει κυπριακή άδεια που ισχύει για 15 χρόνια, αντί για 10 χρόνια που ισχύει στην Ιταλία.

Ανανέωση της άδειάς σας

Αν μετακομίζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ και λήγει η άδεια οδήγησής σας, θα πρέπει να την ανανεώσετε στη χώρα όπου έχετε τη συνήθη κατοικία σας.

Αν η άδειά σας έχει ανασταλεί, περιοριστεί, ανακληθεί ή ακυρωθεί στη χώρα της ΕΕ που την εξέδωσε, δεν θα μπορείτε να την ανανεώσετε.

Ειδικές ανά χώρα πληροφορίες

Ζείτε στο εξωτερικό και πρέπει να ανανεώσετε την άδειά σας ή να την αντικαταστήσετε λόγω απώλειας; Δείτε ποιες είναι οι διατυπώσεις στη χώρα όπου ζείτε:

Επιλέξτε χώρα
 • Ουγγαρίαenhu
 • Πολωνίαenpl
 • Πορτογαλίαenpt
 • Ρουμανίαenro
 • Σλοβακίαensk
 • Σλοβενία *
 • Σουηδίαensv
 • Τσεχική Δημοκρατίαcsen
 • Φινλανδίαenfisv

* Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη δώσει οι εθνικές αρχές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστότοπων.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές