Utolsó frissítés: 27/03/2019

Járművezetői engedély elismerése és érvényessége

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Uniós tagállamban kiállított vezetői engedélyek

Ha jogosítványát uniós tagállam állította ki, az okmányt EU-szerte mindenhol elismerik.  

Ezért ha egy másik uniós országba költözik, rendszerint nem kell jogosítványát újra cserélnie. Új hazájában akkor vezethet autót, illetve motorkerékpárt, ha:

Az uniós tagállamokban elismert kategóriák: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D és DE.

Ön másik uniós tagállamba költözik? Tájékozódjon a jogosítvány meghosszabbításával vagy cseréjével kapcsolatos szabályokról és kivételekről!

Egységes formátum

Az EU országai 2013 óta kizárólag egységes formátumú vezetői engedélyeket állítanak ki. Ezek a műanyagból készült, fényképpel ellátott és a hitelkártyákéval megegyező méretű jogosítványok olyan biztonsági elemekkel rendelkeznek, melyek nagyobb védelmet biztosítanak a csalás és a visszaélések ellen.

A régi típusú jogosítványok továbbra is használatban maradnak, de ezeket érvényességük meghosszabbításakor (de minden esetben legkésőbb 2033-ban) új formátumú engedélyekre cserélik le.

Ha Önnek korlátlan érvényességű vezetői engedélye van, tájékozódjon az okmányt kibocsátó ország illetékes hatóságánál, hogy mikor kell azt új, egységes formátumú jogosítványra cserélnie.

Az EU-ban mintegy 110 különböző érvényes jogosítványtípus létezik.

További információk a jogosítványok típusáról – milyen a külalakja, milyen biztonsági elemeket tartalmaz, milyen járműkategóriák vezetésére jogosít fel és milyen feltételekkel?

Érvényesség a különböző uniós országokban

Lejárt jogosítványát abban az országban kell meghosszabbítania, ahol Ön él.

Új jogosítványára az azt kiállító ország feltételei/esetleges korlátozásai vonatkoznak majd, és előfordulhat, hogy érvényességi ideje is más lesz.

10 év: Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovénia.

15 év: Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Németország, Szlovákia

Ideiglenes vezetői engedélyek

Az ideiglenes vagy átmenetileg kiállított vezetői engedélyeket, a nemzetközi jogosítványokat (vagy az Ön hazájában kiállított egyéb igazolásokat) más uniós országok hatóságai nem feltétlenül ismerik el, mert nem vonatkozik rájuk uniós szintű szabályozás.

Ön egy másik uniós tagállamba költözik, és vezetői engedélye ideiglenes? Tájékozódjon az alkalmazandó szabályokról a fogadó ország közlekedési igazgatási hatóságánál!

Nem uniós országból származó vezetői engedély cseréjekor kiállított uniós vezetői engedély elismerése

Ha Önnek olyan uniós vezetői engedélye van, amelyet nem uniós országból származó vezetői engedély honosításakor állítottak ki, és Ön egy másik uniós országba kíván költözni, vegye figyelembe, hogy vezetői engedélyét ott esetleg nem ismerik el. Az egyes tagállamok ezt saját maguk dönthetik el.

Önnek ilyen esetben tudakozódnia kell az adott ország illetékes hatóságánál, hogy milyen feltételek vonatkoznak a nem uniós országból származó vezetői engedélyek elismerésére.

Az Ön honosított vezetői engedélyének tartalmaznia kell egy kódot, amely a vezetői engedélyt eredetileg kiállító országot jelöli (pl. 70.0123456789.NL).

Konkrét eset

Ángeles chilei állampolgár, aki néhány éve Spanyolországba költözött. Mivel Spanyolország elismeri a chilei vezetői engedélyeket, Ángelesnek sikerült jogosítványát spanyol vezetői engedélyre cserélnie, és ehhez csak bizonyos adminisztratív formalitásoknak kellett eleget tennie.

Ángeles az EU területén bárhol használhatja új jogosítványát. Ha azonban egy másik uniós országba költözik, tudakozódnia kell az ottani hatóságnál, hogy az elismeri-e spanyol vezetői engedélyét.

Ha a fogadó ország automatikusan elismeri az eredeti chilei vezetői engedélyt, Ángeles továbbra is ugyanúgy használhatja honosított spanyol vezetői engedélyét. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az új országban kérelmeznie kell chilei vezetői engedélyének hivatalos elismerését vagy honosítását.

Az egyes tagállamokban érvényben lévő szabályok

Tájékozódjon arról, hogy a lakóhelye szerinti ország milyen szabályokat alkalmaz a járművezetői engedélyek elismerésével és érvényességével kapcsolatban:

Ország kiválasztása
 • Horvátországhr
 • Izlandisen
 • Lengyelországplenpl
 • Lettországlv
 • Liechtensteinlien
 • Litvánialtenlt
 • Luxemburgludeenfr
 • Magyarországhuenhu
 • Máltamtenmt
 • Norvégianoen
 • Németországdedeen
 • Olaszországitenit
 • Portugáliaptenpt
 • Romániaroenro
 • Spanyolországesenes
 • Svédországseensv
 • Szlovákiaskensk
 • Szlovéniasi
 • Észtországeeenet
 • Írországieen

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a külső webhelyek tartalmáért.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: