Available languages:

Întreprinderi
Ultima verificare: 01/03/2017

Cumpărarea unei mașini în România

Pot plăti o mașină în numerar?

Da, dar plățile în numerar dinspre persoane fizice către comercianți sunt limitate la suma de 10 000 RON (aproximativ 2 260 EUR) pe persoană pe zi. În cazul în care călătoriți în interiorul UE, nu este nevoie să declarați la vamă sumele pe care le aveți asupra dumneavoastră. Când intrați sau ieșiți din UE, trebuie să declarațien orice sumă de bani mai mare sau egală cu 10 000 EUR, completând un formular specific .

Trebuie să plătesc TVA?

Dacă tranzacția se desfășoară în UE, mașinile noi ar trebui să se vândă fără TVA. O mașină este considerată nouă dacă nu au trecut mai mult de 6 luni de la data primei înmatriculări sau dacă nu are mai mult de 6 000 km la bord. În practică, unii vânzători pot solicita plata TVA ca depozit, dar acesta va fi returnat de îndată ce mașina este înmatriculată în țara cumpărătorului. Întrebați-l în prealabil pe vânzător cum puteți depune o cerere de rambursare a TVA-ului și ce documente trebuie să prezentați. De obicei, vânzătorul va solicita dovada că mașina a fost înmatriculată în alt stat membru al UE și, uneori, dovada de plată a TVA-ului.

Dacă au trecut peste 6 luni de la data primei înmatriculări sau kilometrajul indică peste 6 000 km, vorbim despre mașini de ocazie (second hand). Mașinile second hand se vând, în general, cu TVA inclus (24 %) atunci când cumpărați de la o firmă specializată (vânzarea nu este supusă TVA-ului atunci când cumpărați de la o persoană privată). Nu sunteți obligat să plătiți TVA în țara dumneavoastră de reședință.

Vânzătorul este obligat să efectueze o inspecție tehnică?

Nu, dar în practică acest lucru se întâmplă destul de des. Inspecția tehnică periodică se efectuează la fiecare 2 ani (costuri medii: 20-35 EUR).

Inspecția tehnică a autovehiculelor efectuată în România este recunoscută în țara în care locuiesc?

Unele țări o recunosc. Verificați, în prealabil, pe lângă autoritatea dumneavoastră națională, pentru a evita cheltuielile inutile.

Pot aduce un expert care să efectueze o verificare a mașinii la sediul vânzătorului?

Da, aceste servicii pot fi furnizate de experți autorizați legal, de firme specializate sau prin site-uri de intermediari.

Tarifele se ridică la 4-50 EUR pe oră sau 10-25 EUR pe mașină. Puteți verifica istoricul mașinilor reparate pe site-ul Autorității de supraveghere financiară, care conține detalii privind polițele precedente de asigurare. De asemenea, puteți consulta site-ul Poliției Româneen pentru a verifica dacă un vehicul a fost furat.

Ce ar trebui să urmăresc într-un contract de vânzare?

Citiți cu atenție contractul și semnați-l doar dacă îl înțelegeți. Unii comercianți încearcă să excludă drepturile de garanție legală, afirmând că este vorba despre un contract între întreprinderi sau că autovehiculul este vândut „fără garanții" (o astfel de clauză ar putea fi considerată nulă și neavenită numai în cazul contractelor dintre întreprinderi și consumatori). Asigurați-vă că numele comerciantului este identic cu numele de pe certificatul de înmatriculare sau că vânzătorul este autorizat să vândă mașina în numele proprietarului de pe certificat. Dacă achiziționați mașina de la un comerciant, asigurați-vă că denumirea companiei este menționată în contract și că există o indicație referitoare la TVA.

Pot anula un contract semnat?

Ce documente ar trebui să furnizeze vânzătorul?

Verificați dacă sunt necesare alte documente în țara în care intenționați să înmatriculați mașina.

Ar trebui să solicit plăcuțe cu număr provizoriu pentru a conduce mașina pe drumul spre casă?

În mod normal, ar trebui să aveți posibilitatea de a trece frontierele cu numerele de tranzit din România, dar vă recomandăm să verificați cu autoritățile din țările în care intenționați să conduceți.

Autoritatea competentă: Serviciul Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul prefecturii fiecărui județ.

Certificatul de înmatriculare temporară pentru exportul de vehicule și plăcuțele de tranzit pot fi obținute de la autoritatea competentă, după prezentarea următoarelor documente:

În general, plăcuțele de înmatriculare se eliberează în aceeași zi și au o perioadă de valabilitate de 30 de zile.

Este posibil să aveți dreptul de a solicita plăcuțe de tranzit din țara în care locuiți. Consultați autoritatea națională competentă.

Plăcuțele normale din România

Dacă doresc să conduc spre țara în care locuiesc folosind plăcuțele naționale, sunt obligat să le returnez birourilor de înmatriculare competente din țara de reședință sau din România?

În vederea obținerii de plăcuțe de tranzit pentru deplasarea mașinii în altă țară, numerele vechi trebuie lăsate la prefectura locală, împreună cu celelalte documente necesare.

În cazul în care mașina nu are nevoie de înmatriculare temporară (pentru că este tractată, de exemplu), teoretic, plăcuțele de înmatriculare nu trebuie trimise înapoi în România. Vânzătorul poate radia mașina oferind dovada exportului sau a înmatriculării în altă țară.

Am nevoie de asigurare temporară?

Dacă doriți să reveniți în țara în care locuiți la volanul mașinii cumpărate din România, trebuie să aveți o asigurare care să vă permită să conduceți pe drumuri publice. Întrebați-vă asiguratorul sau reprezentantul acestuia în România dacă vă poate propune o asigurare pe termen scurt. În practică, polițele de asigurare din România nu se încheie pe o perioadă mai mică de 6 luni. În orice caz, atunci când solicitați plăcuțe de tranzit, trebuie să prezentați dovada asigurării (temporare).

Dacă am o plângere cu privire la o achiziție transfrontalieră, pe cine pot contacta?

Contactați Centrul european al consumatorilor: www.eccromania.roen

Ce organism de soluționare alternativă a litigiilor este disponibil în România?

Începând de la 1 ianuarie 2016, un organism de soluționare alternativă a litigiilor este disponibil în cadrul Autorității naționale pentru protecția consumatorilor.

Unde pot raporta cazuri de fraudă?

Le puteți raporta on-line, la birourile locale ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatoriloren . Reclamațiile se depun în limba română și orice alte documente în alte limbi trebuie traduse în română.

De asemenea, puteți semnala cazuri de fraudă la poliție, în scris sau prin telefon, utilizând datele de contact de pe site-ul Polițieien . Găsiți pe harta on-line postul de poliție cel mai apropiat de sediul comerciantului. Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră eventuala corespondență în limba română sau să cereți ajutorul unei persoane care vorbește română.

 

Informații furnizate de ECC-Neten în martie 2016 - a se vedea avizul juridic

Principalele informații pe această temă

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: