Utolsó frissítés: 09/04/2019

Autóvásárlás és -lízing külföldön

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Ön uniós polgárként az EU-ban bárhol szabadon vásárolhat vagy értékesíthet gépjárművet.

Milyen jogvédelemben részesülhetek?

Ha Ön gépkocsit vásárol külföldön, az Önt megillető jogok – ideértve az áfa (az uniós jogban: héa) mértékét is – változóak attól függően, hogy:

Ön általában akkor részesül a legmagasabb szintű jogi védelemben, ha EU-országban székhellyel rendelkező hivatásos kereskedőtől vesz új gépjárművet.

Az európai uniós fogyasztóvédelmi szabályok értelmében Ön legalább két éven át érvényt szerezhet szavatossági jogának, ha kiderül, hogy az autó hibás, vagy nem úgy néz ki, illetve nem úgy működik, ahogy azt megvételre kínálták.

A szavatossági idő használt gépjármű esetében bizonyos tagállamokban egy évre csökkenthető. A kereskedőnek és a vásárlónak erről a tranzakció idején kell megegyeznie.

Figyelem! Az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok nem vonatkoznak a magánszemélyek közötti adásvételre. Ha tehát magánszemélytől vásárol autót, legyen különösen körültekintő.

Ellenőrizze a gépkocsi okmányait!

Ha külföldön vásárol autót, győződjön meg arról, hogy az eladó az összes olyan dokumentumot átadja Önnek, amelyre szüksége lesz, amikor hazájában regisztráltatja a járművet. Ellenőrizze, hogy a jármű eredeti papírjait kapta-e meg.

Hogyan vihetem haza újonnan vásárolt autómat?

Ha Ön egy másik uniós országban új autót vásárol, alaposan át kell gondolnia, hogyan szállítja, illetve szállíttatja azt haza, mivel ekkor a kocsi még nincs regisztrálva az Ön lakhelye szerinti országban. Ön az alábbi lehetőségek közül választhat:

Figyeljen arra, hogy olyan biztosítást kössön és olyan rendszámtáblát váltson ki, amely az útba eső országok mindegyikében érvényes. Mivel az ideiglenes rendszámok az EU különböző tagállamaiban nincsenek harmonizálva, igénylésük és külföldi elismertetésük nehézkes lehet. Kérjen tanácsot a biztosítótársaságtól és a regisztrációt végző hatóságtól.

Az állandó rendszámot abban az országban kell kiváltania, ahol a gépkocsit regisztráltatja – ez rendszerint az az ország, ahol Ön él, vagy ahol az állandó lakhelye van.

Konkrét eset

Irina Németországban vásárolt autót, amelyet saját maga szeretett volna hazavezetni a romániai Déva városába. A kereskedő segített Irinának ideiglenes rendszámtáblát beszerezni, és olyan biztosítást kiváltani, amely érvényes abban a négy országban, amelyen útja során áthaladt.

Magyarországon azonban megállították a rendőrök. Kiderült, hogy a rendszám ott sajnos nem számított érvényesnek. A sárga rendszámtáblát csak Németországban használhatta volna. Irinát megbírságolták, és a rendszámtáblát lefoglalták. Az autót végül egy járműszállító céggel szállíttatta Romániába. 

Hogyan vihetem magammal lízingelt autómat, ha külföldre költözöm?

Vegye figyelembe, hogy ez nehézségekbe ütközhet. A lízing lényege, hogy a lízingelt autót a szerződés időtartama alatt szabadon használhatja, a lízingszerződés lejárta után pedig jogában áll megvásárolnia. A szerződés időtartama alatt azonban az autó jogilag a lízingbeadó (személy vagy cég) tulajdona.

Tekintettel arra, hogy Önnek biztosítást kell kötnie a járműre, és regisztráltatnia is kell azt a lakóhelye szerinti országban, gondot okozhat, ha a megkötött biztosítás nem érvényes abban az országban, ahová költözni szeretne.

Az sem biztos, hogy a lízingbeadó személy vagy cég beleegyezik abba, hogy Ön az autót egy másik országban regisztráltassa.

Konkrét eset

Zoltán a családjával együtt Németországba költözött, mert ott kapott állást. Lízingelt autójukat is magukkal vitték. Fél év múlva kiderült, hogy Zoltánnak regisztráltatnia kell a gépkocsit Németországban ahhoz, hogy továbbra is vezethesse ott a járművet.

Mivel a lízing futamideje csak három hónap múlva járt volna le, az autó magyarországi forgalmijának bevonásához a lízingcégnek – amely jelen esetben egy magyar bank volt – hozzá kellett volna járulnia. Ezt nem tette meg, ezért Zoltánnak végül is idő előtt fel kellett mondania a lízingszerződést, és pluszköltséget kellett fizetnie.

Részletesebb információkért olvassa el az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának a határokon átívelő autóvásárlásra vonatkozó ajánlásaiten.

További információk a gépjárművek műszaki vizsgálatáról, a kereskedő felelősségéről, az adásvételi szerződésről, az ideiglenes rendszámtábláról, illetve arról, hogy hová fordulhat az adásvétel helye szerinti országban jogvita vagy csalás esetén:

Ország kiválasztása
 • Horvátországhrenhr
 • Izlandis
 • Lengyelországplenpl
 • Lettországlvenlv
 • Liechtensteinli
 • Litvánialtenlt
 • Luxemburgludeenfr
 • Magyarországhuenhu
 • Máltamtenmt
 • Norvégianoen
 • Németországdedeen

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: