Available languages:

Tarkistettu viimeksi: 01/08/2017

Auton osto Suomesta

Voinko maksaa auton käteisellä?

Suomessa ei ole maksutapaa koskevia rajoituksia. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa myyjältä. EU:n sisällä matkustavan ei tarvitse ilmoittaa käteisrahoja tulliviranomaisille. EU:n alueelle saapuvan tai sieltä poistuvan sen sijaan on ilmoitettavaen vähintään 10 000 euron suuruiset rahasummat täyttämällä käteisrahailmoituslomake .

Miten arvonlisävero maksetaan?

Jos uusi auto ostetaan yhdestä EU-maasta ja viedään toiseen EU-maahan, sen myynnistä ei suoriteta arvonlisäveroa. Auto katsotaan uudeksi, jos se on myyty enintään 6 kuukautta sen jälkeen, kun se ensimmäisen kerran otettiin käyttöön, tai sillä on ajettu enintään 6 000 km. Arvonlisävero on maksettava ostajan asuinmaassa. Kaikki muut autot katsotaan käytetyiksi autoiksi (ne on myyty yli 6 kuukautta sen jälkeen, kun ne ensimmäisen kerran otettiin käyttöön, ja niillä on ajettu yli 6 000 km). Käytetyn auton myyjä veloittaa arvonlisäveron (24 %), paitsi jos myyjä on yksityishenkilö. Käytetyn auton ostajan ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa asuinmaassaan.

Pitääkö myyjän huolehtia auton katsastuksesta?

Ei. Jos ostat käytetyn auton, on kuitenkin tärkeää selvittää, milloin auto on viimeksi katsastettu, ja lukea katsastusraportti. Yli 5 vuotta vanhat autot on katsastettava vuosittain. Hiljattain tehty katsastus on melko varma todiste auton liikennekelpoisuudesta. Katsastus maksaa keskimäärin 75 euroa. Hintoja kannattaa vertailla verkossa.

Hyväksytäänkö Suomessa tehty autokatsastus asuinmaassani?

Joissakin maissa se hyväksytään. Tarkista asia etukäteen maasi viranomaisilta, jotta vältyt turhilta kustannuksilta.

Voinko tuoda myyjän tiloihin asiantuntijan, joka tarkastaa auton kunnon?

Kyllä, jos myyjä suostuu siihen ja vastaat itse kustannuksista.

Mitä tietoja kauppakirjassa/luovutuskirjassa pitää olla?

Suomessa tehdään kauppakirja yleensä vain silloin, kun auto ostetaan osamaksulla. Jos ostohetkellä maksetaan koko kauppasumma, laaditaan luovutuskirja (eli luovutustodistus). Varmista, että myyjän nimi on sama kuin rekisteröintitodistuksessa oleva nimi. Osta auto vain rekisteriin merkityltä omistajalta, sillä muuten voi ilmetä omistusoikeuteen, vakuutuksiin ja veroihin liittyviä ongelmia. Tarkista, onko ajoneuvoveromaksuja maksamatta tai tulossa pian maksettavaksi. Asian voi tarkistaa maksuttomasta verkkopalvelusta. Lisätietoja: Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi)

Voinko peruuttaa allekirjoitetun kauppasopimuksen?

Mitä asiakirjoja myyjän on toimitettava?

Tarkista maasta, jossa aiot auton rekisteröidä, tarvitaanko muita asiakirjoja.

Tarvitaanko autoon väliaikaiset rekisterikilvet, jotta voin ajaa sen asuinmaahani?

Tiedustele asiaa Suomen viranomaisilta. Toimivaltainen viranomainen: Trafi; sähköpostiosoite: kirjaamo@trafi.fi . Voit mahdollisesti saada siirtokilvet myös asuinmaastasi. Tarkista asia maasi viranomaisilta.

Kansalliset rekisterikilvet

Haluan ajaa asuinmaahani auton, jossa on vielä kansalliset rekisterikilvet. Pitääkö kilvet palauttaa rekisteriviranomaisille auton entisessä vai uudessa rekisteröintimaassa?

Auto on poistettava rekisteristä, kun se viedään ulkomaille eikä sitä enää käytetä Suomessa. Auto voidaan poistaa rekisteristä tavanomaisella menettelyllä ennen sen vientiä ulkomaille. Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa Suomen viranomaisille. Jos auto on todistettavasti viety ulkomaille, se voidaan poistaa rekisteristä katsastusasemalla, jos auton omistaja esittää ulkomaisen rekisteröintitodistuksen tai Suomen tullin päätöksen, jossa todistetaan, että auto viety pois Suomesta. Verokausi ja moottoriajoneuvon vastuuvakuutus päättyvät, kun auto poistetaan rekisteristä ulkomaille viennin vuoksi. Kun auto viedään ja rekisteröidään toiseen ETA-maahan, maan rekisteriviranomaisen on ilmoitettava auton rekisteröinnistä Trafille. Ilmoituksen perusteella ajoneuvoliikennerekisteriin merkitään, että kyseinen auto on poistettu rekisteristä ulkomaille viennin vuoksi.

Tarvitaanko väliaikainen vakuutus?

Kun ajat auton asuinmaahasi, sinulla on oltava autovakuutus, joka on julkisilla teillä ajamisen edellytys. Väliaikaiset rekisterikilvet saa vain esittämällä vakuutustodistuksen. Lisätietoa: Suomen tulli, Trafi

Mihin voin tehdä valituksen ulkomailla tehdystä ostoksesta?

Ota yhteyttä maassasi. Euroopan kuluttajakeskukseen

Onko Suomessa tuomioistuinten lisäksi muita riidanratkaisuelimiä?

Kuluttajariitalautakunta, Hämeentie 3, PL 306, 00531 HELSINKI; faksi: +358 29 566 5249; sähköposti: kril@oikeus.fi; puhelin: +358 29 566 5200 (vaihde).

Mihin voi ilmoittaa petoksista?

Ota yhteyttä poliisiin. Rikosilmoituksen voi tehdä joko poliisiasemalla tai verkossa. Rikosilmoituksen voi tehdä englanniksi joko poliisiasemalla tai täyttämällä tulostettavan verkkolomakkeenen.

Tiedot on saatu Euroopan kuluttajakeskusten verkostolta (ECC-Neten) maaliskuussa 2016 – katso oikeudellinen huomautus.

Aiheen pääsivulle

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: