Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 01/03/2017

Kupnja i leasing automobila – Hrvatska

Može li se automobil platiti gotovinom?

Da, do iznosa od 15 000 EUR. Kada ulazite ili izlazite iz Hrvatske carinskim tijelima morate prijavitiEnglish bilo koji iznos veći od 10 000 EUR, ili njegovu protuvrijednost, popunjavanjem posebnog obrasca .

 

Što je s plaćanjem PDV-a?

Ako se kupoprodaja obavlja unutar EU-a, prodaja novih automobila ne bi trebala biti podložna plaćanju PDV-a. Automobil je nov ako je od dana prve registracije prošlo manje od šest mjeseci i ako nije prešao više od 6 000 km. Uobičajeno je da neki prodavatelji zatraže plaćanje PDV-a kao pologa koji se vraća nakon što je automobil registriran u matičnoj zemlji kupca. Unaprijed pitajte prodavatelja kako zatražiti povrat PDV-a, tj. koja mu je dokumentacija potrebna. Imajte na umu da ništa ne potražujete od poreznih tijela, nego samo od prodavatelja, pa povrat trebate zatražiti brzo. Sva ostala vozila smatraju se rabljenima (ako je prošlo više od šest mjeseci od datuma prve registracije i ako je vozilo prešlo više od 6 000 km). Obično se prodaju s cijenom koja uključuje PDV (25 %) ako je prodavatelj komercijalni prodavač (prodaja ne podliježe PDV-u ako je prodavatelj fizička osoba). Niste dužni platiti PDV u zemlji u kojoj boravite.

 

Mora li prodavatelj obaviti pregled vozila?

Ne. Svaki automobil registriran u Hrvatskoj mora proći tehnički pregled dvije godine nakon prve registracije te svake godine nakon toga (prosječan trošak: 20 EUR + PDV).

 

Priznaje li se u vašoj matičnoj državi tehnički pregled obavljen u Hrvatskoj?

Neke ga zemlje priznaju. Unaprijed se raspitajte kod svojih nacionalnih nadležnih tijela kako biste izbjegli nepotrebne troškove.

Može li stručnjak pregledati automobil u poslovnim prostorijama prodavatelja?

Da, u dogovoru s prodavateljem možete zatražiti da pregled obavi neovisni stručnjak. Obično će vas to koštati otprilike 20 EUR + PDV.

Na što treba obratiti pažnju u kupoprodajnom ugovoru?

Pažljivo pročitajte ugovor i potpisujte samo ugovore koje razumijete. Neki trgovci pokušavaju isključiti pravo na zakonsko jamstvo tvrdeći da je ugovor sklopljen među poduzećima i da je automobil prodan „bez jamstava" (takva je klauzula nevažeća i ništetna samo u ugovorima između poduzeća i potrošača). Provjerite je li ime prodavača isto kao i ime navedeno u dokumentima za registraciju te ima li prodavatelj punomoć vlasnika za prodaju automobila u njegovo ime. Ako kupujete od prodavača, provjerite je li ime poduzeća navedeno u ugovoru te ima li kakvih odredbi u pogledu PDV-a.

Može li se otkazati potpisani ugovor?

 • Ako je ugovor potpisan u poslovnim prostorijama prodavatelja, nemate pravo na povlačenje iz ugovora, osim ako je ugovor povezan sa sporazumom o kreditu. Ako se kreditni sporazum poništi, automatski se poništava i kupoprodajni ugovor.
 • Ako je kupoprodajni ugovor sklopljen na daljinu, a niste još preuzeli automobil od prodavatelja, iz ugovora se možete povući prije isporuke. Osim toga možete se povući do isteka roka od 14 dana nakon isporuke automobila na vašu adresu. Ako ste automobil preuzeli u prostorijama prodavatelja, ugovor je obično sklopljen na istom mjestu i njime nije predviđeno ili je isključeno pravo na razdoblje za odustajanje.

 

Koje vam dokumente prodavatelj treba dati?

 • kupoprodajni ugovor ili račun;
 • potvrdu o registraciji („prometna dozvola");
 • Europsku potvrdu o sukladnosti (COC), ako je ima. Ako vam prodavatelj ne može dati COC, možete se obratiti proizvođaču u zemlji u kojoj boravite. Ako vam proizvođač ne može dati COC, obratite se tehničkoj službi u svojoj matičnoj državi.

Provjerite jesu li neki dodatni dokumenti potrebni u zemlji u kojoj namjeravate registrirati automobil.

Trebate li podnijeti zahtjev za pokusne pločice kako biste automobil mogli odvesti do svojeg doma?

Trebali biste zatražiti pokusne pločice kako biste ga mogli odvesti u matičnu državu. Nadležno tijelo: Ministarstvo unutarnjih poslova – Ulica grada Vukovara 33, 10 000 Zagreb. Tel: +385 1 6122 111, e-pošta: pitanja@mup.hr, policija@mup.hr  Cijena: 188 HRK (otprilike 25 EUR ) + 1 000 HRK (otprilike 130 EUR) za polog koji se vraća nakon vraćanja pločica. Vremenski okvir: izdaju se odmah. Valjanost: najdulje 30 dana.

Možete i zatražiti tranzitne pločice od svoje matične države. Obratite se svojem nadležnom nacionalnom tijelu.

Obične nacionalne registarske pločice

Ako do svojeg doma želite voziti s nacionalnim pločicama na automobilu, morate li ih vratiti nadležnom uredu za registraciju, bilo u zemlji prethodne registracije ili u zemlji u kojoj želite registrirati automobil?

Za povratak morate imati pokusne registarske pločice.

Trebate li privremeno osiguranje?

Kad se automobilom vozite do svojeg doma, morate imati osiguranje kojim vam se omogućuje da vozite javnim cestama. Morate predočiti dokaz o osiguranju kako biste dobili pokusne pločice.

 

Ako imate pritužbu na kupnju u inozemstvu, kome se možete obratiti?

Obratite se svojem lokalnom Europskom potrošačkom centru (ECC)

 

Kojem se tijelu u Hrvatskoj možete obratiti za izvansudsko rješavanje sporova?

Ne postoji posebno tijelo za izvansudsko rješavanje sporova povezanih s pritužbama na kupnju automobila.

 

Kome se možete obratiti u slučaju prevare?

Ako sumnjate na prevaru, slučaj biste trebali prijaviti Odjelu za visokotehnološki kriminalitet u Ministarstvu unutarnjih poslova.

 

Informacije dostavio ECC-Net u ožujku 2016. – vidjeti našu pravnu obavijest.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Kupnja i leasing automobila
Public consultations
  Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?
  Upitajte nacionalne uprave
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje