Available languages:

Zakendoen
Laatste controle: 01/03/2017

Een auto kopen in België

Mag ik de auto cash betalen?

Ja, als de auto niet meer dan 3000 euro kost. Deze grens wordt binnenkort misschien opgetrokken tot 7500 euro. Wanneer u België binnenkomt of verlaat, moet u aangifte bij de douane doen als u 10 000 euro of meer aan contact geld bij zich heeft. Hiervoor moet u een speciaal formulier gebruiken.

Moet ik btw betalen?

Als u een nieuwe auto in een ander EU-land koopt, hoeft u in het land van aankoop geen btw te betalen. Een auto wordt als nieuw beschouwd als hij minder dan zes maanden geleden ingeschreven is of als hij minder dan 6000 km gereden heeft. In de praktijk vragen sommige verkopers u de btw toch te betalen als waarborg, die pas wordt terugbetaald zodra de auto in uw land is ingeschreven. Het is de verkoper die u de btw dan terugbetaalt, dus ga van tevoren na welke documenten u nodig heeft om uw geld terug te krijgen. Alle andere auto's worden als tweedehands beschouwd (meer dan zes maanden geleden ingeschreven én meer dan 6000 km op de teller). Als u een tweedehands auto van een handelaar koopt, betaalt u wel btw (21%). Koopt u een tweedehands auto van een particulier, dan hoeft u geen btw te betalen. Ook in uw eigen land betaalt u dan geen btw meer.

Moet de verkoper de auto laten keuren?

Als u de auto exporteert, hoeft dat niet. De verkoper moet u wel een Car Pass geven, die niet meer dan twee maanden oud mag zijn. Hierop staat de kilometerstand van de auto op verschillende data. Als de verkoper u geen Car Pass geeft, mag u de koop annuleren. Elke auto die in België geregistreerd is, moet 4 jaar na de eerste inschrijving voor het eerst worden gekeurd, en daarna elk jaar. De keuring van een auto kost 33,80 euro voor een benzine-auto, 41,40 euro voor een dieselauto en 55,10 euro voor een auto met lpg-installatie.

Wordt een Belgisch keuringsbewijs erkend in mijn land?

Niet in alle EU-landen. Controleer dit vooraf om onnodige kosten te voorkomen.

Kan ik een de auto bij de de verkoper laten keuren door een expert?

Theoretisch wel, maar u moet toestemming krijgen van de verkoper en u draait meestal zelf voor de kosten op.

Waarop moet ik letten in het koopcontract?

Voor de verkoop van nieuwe auto's aan particulieren gelden wettelijke voorwaarden. Toch is het beter om het contract zorgvuldig te lezen en alleen te ondertekenen als u alles begrijpt. Sommige verkopers proberen namelijk onder de wettelijke garantie uit te komen door in het contract op te nemen dat het om een contract tussen ondernemingen gaat of dat de auto "zonder enige garantie" wordt verkocht. Bij verkoop aan particulieren is zo'n bepaling echter niet rechtsgeldig. Controleer of de naam van de verkoper dezelfde is als de naam op het inschrijvingsdocument of dat de verkoper een volmacht heeft om de auto namens de eigenaar te verkopen. Als u een auto van een handelaar koopt, controleer dan of de naam van het bedrijf in het contract staat en of er iets over de btw wordt vermeld.

Kan ik een ondertekend contract nog annuleren?

Welke documenten moet de verkoper u geven?

Vraag de verkoper of u hij u het certificaat van overeenstemming kan bezorgen. Zo niet, dan kunt u bij de fabrikant tegen betaling een duplicaat aanvragen. Ga na welke documenten u nodig heeft om de auto in uw eigen land in te schrijven.

Moet ik tijdelijke kentekenplaten aanvragen om met de auto naar huis te mogen rijden?

U heeft transitplaten (uitvoerkentekenplaten) nodig om u met uw nieuwe auto naar huis te rijden. U kunt ze vooraf aanvragen bij de Directie Inschrijvingen Voertuigen (DIV), City Atrium, Vooruitgangstraat 60, 1210 Brussel. Tel.: +32 2 277 30 50 E-mail: help.div@mobilit.fgov.bePrijs ca.: 75 euro. Levertijd: onmiddellijk. Geldigheid: 30 dagen. Soms kunt u ook in eigen land transitplaten aanvragen. U kunt dit navragen bij de desbetreffende autoriteit in uw land. In België kunnen Belgen geen Belgische transitplaten aanvragen.

Gewone nummerplaten

Als u naar huis wilt rijden met de oorspronkelijke Belgische nummerplaten, bent u verplicht deze terug te sturen naar de DIV. Belgische nummerplaten horen bij een persoon, dus niet bij een auto. Daarom zal de verkoper de kentekenplaten normaal gesproken houden en zelf weer gebruiken of laten schrappen. U hoeft niet te controleren of de auto daadwerkelijk wordt uitgeschreven, maar u wordt dringend aangeraden transitplaten te gebruiken.

Moet ik een tijdelijke verzekering afsluiten?

Ja, zonder verzekering mag u niet op de openbare weg rijden. Wanneer u transitplaten aanvraagt, moet u kunnen aantonen dat u (tijdelijk) verzekerd bent. Desgewenst kunt u in België een tijdelijke verzekering afsluiten. Vraag uw verzekeraar in eigen land of u verzekerd bent voor de rit naar huis, of vraag of de verkoper u kan helpen met de aanvraag van transitplaten en een tijdelijke verzekering. Een Belgische verzekeringspolis kost ongeveer 200 euro, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type auto.

Ik heb een klacht over een aankoop in een ander EU-land. Waar kan ik terecht?

Neem contact op met een Europees Consumentencentrumen .

Kan ik in België een geschil ook buiten de rechter om regelen?

De "Verzoeningscommissie Tweedehandsvoertuigen" bemiddelt bij klachten tegen leden van Traxia (voorheen Federauto), de Belgische Confederatie van de Autohandel en reparatie en van de aanverwante sectoren, die een standaardcontract gebruiken.

Waar kan ik fraude melden?

Voor het melden van fraude is er geen speciale instantie. U kunt een klacht indienen bij de politie.

Informatie afkomstig van ECC-Neten (maart 2016). Lees ook onze juridische mededeling.

Algemene informatie hierover

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: