Available languages:

Utolsó frissítés: 24/04/2017

Gépjármű-biztosítás érvényessége külföldön – Magyarország

Biztosítás külföldre utazás esetén

A magyarországon megkötött átfogó gépjárműbiztosítási kötvénye - CASCO biztosítása - (ami fedezi a gépjármű eltulajdonításából, vandalizmusból eredő károkat, felmerülő jogi költségeket, stb.) másik EU-tag országban való tartózkodása során is érvényes a szerződés lejáratáig. Fontos tudnia, hogy a CASCO biztosítás a külföldön felmerülő költségek közül csak azokat fedezi, amelyek a saját hibájából bekövetkezett esemény vagy baleset miatt történtek (tehát gépjármű felelősségbiztosítás terhére nem visszatéríthetőek, pl. egy más gépjárművezető által okozott káresemény). A CASCO a külföldön felmerülő kiadások közül kizárólag a gépjármű biztonságos üzemeléséhez szükséges javításokat fedezi, a végleges helyreállítást Magyarország területén kell elvégezni.

Amennyiben nem ismeri a biztosító vagy partnerei elérhetőségét, érdemes segítségért a 112 Egységes Segélyhívó Rendszeren keresztül a helyi hatóságok segítségét kérni.

Külföldre költözés, a gépjármű külföldi hatóságnál történő regisztrációja esetén a CASCO biztosítás érvényét veszti, így a lakóhely szerinti illetékésségű biztosítóknál új szerződés megköté javasolt.

A biztosítási kötvény érvényessége, amennyiben nem a tulajdonos vezeti a gépjárművet

Magyarországon nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy mely esetekben érvényesül a biztosító kártérítési kötelzettsége CASCO biztosítás esetén. A biztosító társaságok eldönthetik, hogy pontosan milyen, akár egyedi feltételekben állapodnak meg a szerződő ügyféllel. Arra vonatkozóan a megkötéseket is ezek az üzleti szerződések tartalmazzák, hogy vezetheti-e más személy a káresemény bekövetkezésének idején a gépjárművet, mint aki a tulajdonosa vagy a szerződő fél.

Trélerezés költségeinek fedezése

A tréleren történő hazaszállítás költségei bizonyos esetekben magasabbak lehetnek a gépjármű alapvető javíttatásának költségeinél. A magyar biztosítótársaságok eldönthetik, hogy mely költséget fedezik, és azt is eldönthetik, hogy mikor, hol, milyen javíttatás költségeit térítik meg. A hazai biztosítótársaság mellett érdemes külföldi irodáikkal, partnerbiztosítókkal felvenni a kapcsolatot.Aztjavasoljuk, hogy külföldi útja előtt ezekről tájékozódjon.

Lehetséges továbbá a magyar biztosítótársaságoknál gépjárművekre is utasbiztosítást kötni, azaz a saját utasbiztosítási kötvényéhez a gépjárművre is érvényes biztosítási szolgáltatásokkal kiegészíteni. Ez hasznos lehet az asszisztenciaszolgáltatások, a gépjármű szükségessé vált javíttatása, szállítása esetén. A szerződéses feltételek vonatkoznak a kivételekre és megkötésekre, ezekrő minden esetben érdemes részletesen tájékozódni (pl. a gépjármű méretével, kárfelméréssel, a célországgal és az út által érintett országokkal kapcsolatosan, partner biztosítók, partner szervizhálózat tagjai és asszisztencia szolgáltatásokat nyújtó cégek listája, visszatérítési feltételek, stb.)

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: