Available languages:

Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés : 24/04/2017

Szabadság alatt elveszett, ellopott vagy megrongálódott vezetői engedély pótlása – Magyarország

Amennyiben elveszíti járművezetői engedélyét, lépjen kapcsolatba a rendőrséggel a 112-es általános segélyhívó telefonszámon, és érdeklődjön a pótlás tekintetében illetékes hatóságokról a 1818 számon ingyenesen hívható Kormányzati Ügyfélvonalon keresztül.

Amennyiben EU-s állampolgárként szabadságát tölti Magyarországon, és eközben elveszíti járművezetői engedélyét, lehetősége van arra, hogy az elvesztés, eltulajdonítás vagy megsemmisülés tényét igazoló jegyzőkönyvvel vagy feljelentéssel, és az eredeti vezetői engedélyét kiadó hatóságtól származó igazolással tovább folytassa utazását. Utóbbit közvetlenül a kiállító hatósággal kapcsolatba lépve, illetve a származási országa alapján Magyarországon tevékenykedő konzulátus közreműködésével szerezheti be.

Korábban magyar hatóság által kiállított járművezetői engedélyét, ideiglenes vagy új dokumentumot a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál, kormányablakban, vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál igényelhet a magyar hatóságoktól. Az igénylés feltétele, hogy az okmány elvesztésének, eltulajdonításának, megsemmisülésének tényét igazoló, 30 napnál nem régebbi rendőrségi jegyzőkönyvet vagy feljelentést és személyazonosságát igazoló okmányát, illetve - amennyiben igényelt ilyet - a gépjármű-vezetésre jogosító ideiglenes igazoló dokumentumot bemutassa.

Más EU-s tagállam polgáraként a személyazonosításra alkalmas okmány mellett ehhez továbbá a lakcímet vagy tartózkodási helyet igazoló hivatalos dokumentumok is szükségesek.

A kiállított ideiglenes dokumentumok érvényességi ideje 30 nap. Szintén kiállításuktól számítva 30 napig érvényesek Magyarországon a külföldi hatóság által kiállított járművezetési jogosultságot igazoló dokumentumok.

Az elveszett, eltulajdonított, megsemmisült járművezetői engedély pótlására más EU-tagország által kiállított dokumentumokat a hatóságok Magyarországon érvényességi idejükön belül elfogadják, ez fontos lehet pl. körutazás, vagy Magyarországot is érintő hazautazás során.

 

Bővebb tájékoztatás a következő hivatalokban vagy hivatkozásokon keresztül érhető el:

A kormányablakokban intézhető ügykörök között a vezetői engedély pótlása iránti kérelem.

A térképes okmányiroda és kormányablak kereső szolgáltatás itt érhető el.

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának személyes ügyfélszolgálata:
1133 Budapest, Visegrádi utca 110.

E-mail: 1818@1818.hu

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: