Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 16/11/2017

Europese verkiezingen

Als u EU-burger bent en in een ander EU-land woont, hebt u het recht om te stemmen en zich verkiesbaar te stellen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in dat land.

Registratie als kiezer

Als u uw stem wilt uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in het land waar u woont, moet u dat kenbaar maken en zich registreren als kiezer in dat land.

Lees waar en hoe u zich in uw gastland als kiezer kunt registreren:

Kies een land

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Wanneer u zich registreert als kiezer bij de Europese verkiezingen, moet u ook verklaren dat u maar één stem uitbrengt bij deze verkiezingen.

Voorwaarden om te mogen stemmen

Als EU-burger mag u stemmen onder dezelfde voorwaarden als onderdanen van het land waar u woont. Als onderdanen pas aan de verkiezingen mogen meedoen nadat ze een bepaalde tijd in eigen land hebben gewoond, dan geldt dat ook voor u.

Er moet wel rekening worden gehouden met de tijd die u in andere EU-landen heeft doorgebracht.

Er kunnen speciale regels gelden in EU-landen waar de bevolking voor meer dan 20% uit immigranten bestaat. In dat geval kan het gastland eisen dat u een langere periode in het land heeft doorgebracht voordat u er kunt deelnemen aan de Europese verkiezingen. Momenteel is Luxemburg het enige land dat dergelijke speciale regels hanteert.

Stemplicht

Als er in uw gastland stemplicht geldt voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, bent u na uw registratie als kiezer in dat land ook verplicht om te gaan stemmen, net als de onderdanen van dat land.

Er is stemplicht in België, Cyprus, Griekenland en Luxemburg.

Zich verkiesbaar stellen

Als u zich verkiesbaar stelt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, moet u verklaren dat u uw passief kiesrecht niet verloren heeft en dat u zich niet verkiesbaar stelt in een ander EU-land.

Bij de Europese verkiezingen kunt u maar in één land stemmen en zich verkiesbaar stellen.

Als u ervoor kiest te stemmen en zich verkiesbaar te stellen in het land waar u woont, kunt u dat niet tevens in uw land van herkomst doen.

Voorwaarden om zich verkiesbaar te stellen

Als EU-burger kunt u zich verkiesbaar stellen onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van het land waar u woont. Als onderdanen zich pas verkiesbaar mogen stellen nadat ze een bepaalde tijd in eigen land hebben gewoond, dan geldt dat ook voor u.

Er moet wel rekening worden gehouden met de tijd die u in andere EU-landen heeft doorgebracht.

Er kunnen speciale regels gelden in EU-landen waar de bevolking voor meer dan 20% uit immigranten bestaat. In dat geval kan het gastland eisen dat u een langere periode in het land heeft doorgebracht voordat u zich verkiesbaar kunt stellen voor de Europese verkiezingen. Momenteel is Luxemburg het enige land dat dergelijke speciale regels hanteert.

Meer over stemmen en zich verkiesbaar stellen in uw gastland:

Kies een land

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies