A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 16/11/2017

Európai parlamenti választások

Ha Ön uniós polgár, aki nem hazájában, hanem egy másik EU-tagországban él, joga van ahhoz, hogy ott az európai parlamenti választásokon szavazzon, illetve jelöltként induljon.

Felvétel a választói névjegyzékbe

Ha Ön szavazni kíván az európai parlamenti választásokon a lakóhelye szerinti országban, ebbéli szándékát kifejezésre kell juttatnia, és felvételét kell kérnie a helyi választói névjegyzékbe.

Itt utánanézhet, hol és hogyan tudja felvételét kérni a választói névjegyzékbe a lakhelyéül szolgáló EU-országban:

Ország kiválasztása

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Amikor az európai parlamenti választásokon való részvétel céljából regisztráltatja magát, nyilatkozatot is kell tennie arról, hogy a választás során csak egy szavazatot ad le, azaz hogy szavazati jogát kizárólag egy országban gyakorolja.

A szavazás feltételei

Uniós ország állampolgáraként Ön ugyanolyan feltételekkel vehet részt a lakóhelye szerinti országban az európai parlamenti választásokon, mint az adott ország saját állampolgárai. Ha az adott ország saját állampolgárai csak abban az esetben szavazhatnak a választásokon, ha meghatározott ideje már az országban élnek, akkor ugyanez a követelmény vonatkozik Önre is.

Ebbe az időszakba azonban beleszámít az az idő is, amelynek során Ön - hazáján kívül - más EU-tagállamokban élt.

Különleges szabályokat léptethetnek életbe azok az EU-tagállamok, ahol a választójoggal rendelkező polgárok több mint 20%-át olyan lakosok alkotják, akik másik ország állampolgárai. Ilyen esetben az adott ország meghatározott idejű ott-tartózkodást szabhat annak feltételéül, hogy a külföldi állampolgárságú választópolgárok részt vehessenek az európai parlamenti választásokon. Jelenleg az Európai Unió egyetlen tagországa, Luxemburg tartozik ebbe a kategóriába.

Kötelező részvétel

Ha az Ön új lakhelyén kötelező az európai parlamenti választásokon való részvétel, és Önt a regisztráció eredményeként felvették az adott ország választói névjegyzékébe, akkor Ön - a lakhelye szerinti ország állampolgáraihoz hasonlóan - köteles leadni szavazatát a választásokon.

A választásokon való részvétel a következő országokban kötelező: Belgium, Ciprus, Görögország és Luxemburg.

Indulás jelöltként

Ha Ön indulni kíván lakóhelyén az európai parlamenti választásokon, nyilatkozatot kell tennie arról, hogy személyével szemben nem áll fenn kizáró ok, és hogy egyetlen másik EU-országban sem jelölteti magát a választásokon.

Az európai parlamenti választásokon mindegyik uniós polgár csak egyetlen országban adhatja le szavazatát, illetve indulhat jelöltként a választásokon.

Ha Ön úgy dönt, hogy a lakhelye szerinti tagállamban szavaz, illetve jelölteti magát, akkor hazájában már sem nem szavazhat, sem nem indulhat az európai parlamenti választásokon.

A jelöltként való indulás feltételei

Uniós ország állampolgáraként Ön ugyanolyan feltételekkel indulhat jelöltként a lakóhelye szerinti országban az európai parlamenti választásokon, mint az adott ország saját állampolgárai. Ha az adott ország saját állampolgárai csak abban az esetben indulhatnak jelöltként az európai parlamenti választásokon, ha meghatározott ideje már az országban élnek, akkor ugyanez a követelmény vonatkozik Önre is.

Ebbe az időszakba azonban beleszámít az az idő is, amelynek során Ön - hazáján kívül - más EU-tagállamokban élt.

Különleges szabályokat léptethetnek életbe azok az EU-tagállamok, ahol a választójoggal rendelkező polgárok több mint 20%-át olyan lakosok alkotják, akik másik ország állampolgárai. Ilyen esetben az adott ország meghatározott idejű ott-tartózkodást szabhat annak feltételéül, hogy a külföldi állampolgárságú választópolgárok jelöltként indulhassanak az európai parlamenti választásokon. Jelenleg az Európai Unió egyetlen tagországa, Luxemburg tartozik ebbe a kategóriába.

További információk arról, hogyan tud szavazni, illetve jelöltként indulni a választásokon a lakhelyéül szolgáló EU-országban:

Ország kiválasztása

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz