Available languages:

Întreprinderi
Ultima verificare: 02/08/2017

Înregistrarea membrilor de familie provenind din afara UE, în altă țară din UE – România

Sunteți afectat de Brexit?

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

În termen de 90 de zile de la sosirea pe teritoriul României, membrii de familie din afara UE trebuie să se înregistreze pe lângă autoritățile locale.

Documentele de care aveți nevoie pentru a obține o carte de rezidență pentru membrii de familie provenind din afara UE sunt:

În unele cazuri, va trebui să dovediți faptul că membrii de familie sunt în întreținerea dumneavoastră.

Trebuie să dovediți că aveți resurse suficiente pentru membrii familiei dumneavoastră, cu excepția cazului în care aceștia lucrează ca angajați sau lucrători independenți în România și, astfel, sunt în măsură să se întrețină singuri.

Puteți folosi ca documente justificative:

Ca excepție, cetățenii români nu sunt obligați să facă dovada mijloacelor de întreținere pentru membrii de familie.

Cartea de rezidență aferentă certificatului de înregistrare este valabilă până la 5 ani, dar durata sa de valabilitate nu poate depăși perioada de ședere a cetățeanului UE ai cărui membru de familie este solicitantul.

A se vedea, de asemenea:

Principalele informații pe această temă

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: