Available languages:

Întreprinderi
Ultima verificare: 02/08/2017

Înregistrarea în altă țară din UE a membrilor de familie provenind din UE – România

Sunteți afectat de Brexit?

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

Membrii de familie care sunt cetățeni europeni trebuie să-și înregistreze rezidența în termen de 90 de zile de la sosirea pe teritoriul României.

Pentru a dovedi că sunt membri ai familiei dvs., aceștia trebuie să prezinte următoarele documente:

În unele cazuri, va trebui să dovediți că membrii de familie sunt în întreținerea dvs..

Dumneavoastră trebuie să faceți dovada mijloacelor de întreținere a membrilor de familie, cu excepția cazului în care aceștia desfășoară activități dependente sau independente în România și au, prin urmare, propriile mijloace de întreținere.

Mijloacele de întreținere pot fi dovedite prin:

Ca excepție, cetățenii români nu sunt obligați să facă dovada mijloacelor de întreținere pentru membrii de familie.

Certificatul de înregistrare este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai mică de 1 an.

A se vedea, de asemenea:

Principalele informații pe această temă

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: