A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 12/10/2017

A hazájuktól eltérő EU-tagállamban élő uniós polgárok egészségügyi ellátásra való jogosultsága

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
  • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Ha Ön uniós polgárként egy másik EU-országba költözik, ugyanolyan feltételekkel jogosult ott egészségügyi ellátást igénybe venni, mint az adott ország állampolgárai. Az, hogy melyik ország egészségbiztosítási rendszere fizeti végül az Ön orvosi kezelését, az Ön egyedi helyzetétől függ. Rendszerint az új lakóhely szerinti ország fizeti majd a költségeket – például ha Ön munkavállalás céljából költözött oda.

Ha Ön a korábbi lakhelye szerinti országban felírt gyógyszert egy másik uniós országban szeretné kiváltani, elképzelhető, hogy ott az orvosságot más néven vagy egyáltalán nem forgalmazzák.

Az egészségügyi és a szociális biztonsági rendszerek különbözőképp működnek az egyes európai országokban. Vannak olyan tagállamok, ahol a beteg fizet közvetlenül a vizsgálatért, illetve a kezelésért.

Ha Ön uniós polgárként nem a hazájában, hanem egy másik EU-tagországban él, és nem a lakóhelyén, hanem egy harmadik EU-országban igényel egészségügyi ellátást, az ellátás költségeinek fedezésére vonatkozó szabályok egyaránt függnek:

  • az Ön helyzetétől (például, hogy Ön nyugdíjas vagy alkalmazott-e);
  • attól, hogy az Ön lakóhelye melyik országban van (az egyes országok különböző szabályokat alkalmaznak).

Érdeklődjön az Ön országában működő nemzeti kapcsolattartó pontnál az Önre vonatkozó szabályokról.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz