Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 12/10/2017

Korištenje zdravstvene skrbi za vrijeme života u drugoj državi članici EU-a

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

  • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017English
  • Publikacije EU-a o BrexituEnglish
  • Informacije i smjernice Vlade UK-a o BrexituEnglish

Kad se preselite u drugu državu članicu EU-a, možete dobiti zdravstvenu skrb pod istim uvjetima kao i lokalno stanovništvo. Sustav zdravstvene skrbi koje države na kraju plaća vaše liječenje ovisi o vašem specifičnom slučaju – obično je to država vašeg novog doma, ako ste se, na primjer, tamo preselili radi posla.

Uzimate li lijekove na liječnički recept, imajte na umu da propisani lijek možda nije dostupan ili da možda ima drugačiji naziv u drugoj državi članici EU-a.

Sustavi zdravstvene skrbi i socijalne sigurnosti u Europi razlikuju se od države do države. Na primjer, u nekim se državama od vas očekuje da liječenje platite izravno liječniku.

Ako se preselite u drugu državu članicu EU-a i zatražite zdravstvenu skrb u državi članici EU-a koja nije ona u koju ste se preselili, tada pravila o tome tko je odgovoran za troškove vaše zdravstvene skrbi ovise:

  • i o vašoj situaciji (na primjer, jeste li umirovljenik ili ste zaposleni)
  • i o državi u kojoj živite (različite države primjenjuju različita pravila).

Kako biste saznali koja se pravila primjenjuju na vas, provjerite to s vašom nacionalnom kontaktnom točkom.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje