Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Prestații familiale

 • M-am mutat în Regatul Unit acum 6 luni, pentru studii. Pot solicita prestații pentru concediu de maternitate?

  NU - În Regatul Unit, doar persoanele care lucrează sau desfășoară activități independente au dreptul la prestații pentru concediu de maternitate ori la indemnizații de maternitate.

 • Locuiesc în Olanda, însă lucrez în Germania, unde am dreptul la alocații pentru copii. Soțul meu este șomer în Olanda și are, de asemenea, dreptul la alocații familiale, potrivit legislației olandeze. Putem obține prestații familiale atât din Germania, cât și din Olanda?

  NU - ar trebui să primiți prestații doar din Germania. În cazuri ca al dvs., în care partenerii au drepturi la prestații familiale din cel puțin două țări, autoritățile vor stabili țara care ar trebui să le plătească. Prestațiile complete pot fi acordate de o singură țară. Țara în care unul din dvs. lucrează va avea întotdeauna responsabilitatea principală pentru plata prestațiilor familiale, spre deosebire de cea în care partenerul primește o pensie sau o alocație de șomaj.
  Cu toate acestea, dacă valoarea prestațiilor din Germania este mai mică decât cea la care aveți dreptul în Olanda, autoritățile olandeze vă vor plăti diferența.
 • Sunt sloven, dar fac zilnic naveta în Austria, unde lucrez. Avem dreptul la alocații pentru copii în Austria, chiar dacă locuim în Slovenia?

  ÎN PRINCIPIU da.
  Însă dacă soția lucrează în Slovenia, având astfel dreptul la prestații familiale din această țară, autoritățile vor stabili țara care ar trebui să le plătească. Prestațiile complete pot fi acordate de o singură țară. Astfel, dacă dvs. lucrați într-o țară, iar soția în țara în care locuiesc copiii, prestațiile familiale vor fi plătite de țara din urmă - în cazul dvs., de Slovenia.
  Cu toate acestea, dacă valoarea prestațiilor din Slovenia este mai mică decât cea la care aveți dreptul în Austria, autoritățile austriece vă vor plăti diferența.
 • Sunt portughez și am fost detașat în Franța acum șase luni, urmând să mai lucrez aici timp de un an. Copilul meu s-a născut acum două luni și locuiește în Porto. Pot obține alocația pentru copii din Franța?

  NU - ca lucrător detașat, sunteți afiliat la sistemul de securitate socială din țara de origine, chiar dacă lucrați în străinătate. Aveți dreptul la prestații familiale doar în Portugalia.
 • Lucrez în Germania, soțul meu lucrează în Elveția și locuim împreună cu copiii noștri în Austria. Din ce țară putem primi alocații pentru copii?

  Puteți solicita prestații pentru copii din Elveția sau din Germania. Prestațiile complete pot fi acordate de o singură țară. În cazul în care copiii locuiesc într-o țară, iar părinții lucrează în alte două țări, prestațiile vor fi acordate de una din țările în care lucrează părinții, și anume cea care plătește cel mai mult.
 • Știu că soțul meu, care locuiește în Suedia, încă primește alocații pentru copii, chiar și după ce am divorțat și m-am întors în țara mea de origine, Estonia. Pot obține banii respectivi pentru cei doi copii ai noștri, care locuiesc cu mine?

  DA - contactați autoritatea competentă din Estonia și solicitați ca banii să fie plătiți direct către dvs., întrucât dvs. sunteți cea care întreține copiii.

 

Principalele informații pe această temă
Prestații familiale
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere