Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Gezinstoelagen

 • Kan ik aanspraak maken op een moeder- of zwangerschapsuitkering als ik zes maanden geleden voor mijn studie naar Groot-Brittannië ben verhuisd?

  NEE, in het Verenigd Koninkrijk komen alleen mensen met werk en zelfstandigen in aanmerking voor een moeder- of zwangerschapsuitkering.

 • Ik woon in Nederland, maar werk in Duitsland, waar ik recht heb op kinderbijslag. Mijn man woont in Nederland en is werkzoekende. Hij heeft op grond van de Nederlandse regelgeving ook recht op kinderbijslag. Kunnen we zowel Duitse als Nederlandse kinderbijslag krijgen?

  NEE, normaal gesproken ontvangt u alleen Duitse kinderbijslag. Als u in meer dan één land recht op kinderbijslag heeft, zullen de instanties in die landen samen uitzoeken wie er moet betalen. U krijgt geen volledige kinderbijslag uit meer dan één land. Rechten op grond van werk hebben altijd voorrang op rechten die gebaseerd zijn op pensioenen of werkloosheids- en andere uitkeringen.
  Maar als de Duitse kinderbijslag lager is dan de Nederlandse, ontvangt u het verschil van de Nederlandse autoriteiten.
 • Ik ben Sloveen. Elke dag pendel ik naar mijn werk in Oostenrijk. Hebben mijn vrouw en ik recht op Oostenrijkse kinderbijslag voor ons gezin in Slovenië?

  IN PRINCIPE WEL
  Als u in meer dan één land recht op kinderbijslag heeft, zullen de instanties in die landen samen uitzoeken wie er moet betalen. U krijgt geen volledige kinderbijslag uit meer dan één land. Als u in beide landen op grond van uw werk recht op kinderbijslag heeft, betaalt het land waar uw kinderen wonen, in uw geval Slovenië, uw kinderbijslag.
  Maar als de Sloveense kinderbijslag lager is dan de Oostenrijkse, ontvangt u het verschil van de Oostenrijkse autoriteiten.
 • Ik ben Portugees. Ik werk nu zes maanden in Frankrijk als gedetacheerde, en ik blijf nog een jaar. Kan ik in Frankrijk kinderbijslag aanvragen voor mijn kind, dat twee maanden geleden is geboren en in Porto woont?

  NEE, als gedetacheerd werknemer blijft u in uw eigen land verzekerd voor sociale zekerheid, zelfs als u in het buitenland werkt. U heeft alleen recht op Portugese gezinstoelagen.
 • Ik werk in Duitsland, mijn echtgenoot werkt in Zwitserland, en wij wonen met onze kinderen in Oostenrijk. Waar kunnen wij kinderbijslag aanvragen?

  U kunt kinderbijslag aanvragen in Zwitserland of in Duitsland. Maar u krijgt geen volledige kinderbijslag uit meer dan één land. Als u in beide landen op grond van werk recht op kinderbijslag heeft, ook al wonen uw kinderen in een ander land, ontvangt u kinderbijslag van het land waar de kinderbijslag het hoogst is.
 • Ik weet dat mijn ex-man, die in Zweden woont, nog steeds kinderbijslag ontvangt, zelfs nu we gescheiden zijn en ik terug naar mijn eigen land, Estland, verhuisd ben. Kan ik die kinderbijslag opeisen voor onze twee kinderen, die bij mij wonen?

  JA, u kunt contact opnemen met de Estse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor kinderbijslag en vragen of zij het geld direct aan u betaalt, aangezien u degene bent die de kinderen onderhoudt.

 

Algemene informatie hierover
Gezinstoelagen
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies