A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Családi ellátások

 • Hat hónapja az Egyesült Királyságba költöztem tanulmányi célból. Igényelhetek-e az országban szülés utáni juttatásokat?

  NEM – Az Egyesült Királyságban anyasági ellátásra és anyasági segélyre csak a munkavállalók, illetve az önfoglalkoztatók jogosultak.

 • Hollandiában élek, viszont Németországban dolgozom, ahol jogosult vagyok a gyermekeim után ellátásban részesülni. A férjemnek, akinek jelenleg nincs állása, a holland szabályok értelmében ugyancsak joga van arra, hogy a gyerekek után ellátást kapjon. Van-e lehetőség arra, hogy mindkét ország ellátásokat folyósítson a számunkra a gyermekeink után?

  NINCS – Önök csak a németországi ellátásokat vehetik igénybe. Ha Önök több országban is jogosultak családi ellátásra, az illetékes nemzeti hatóságok megvizsgálják a helyzetet, és döntést hoznak arról, melyik ország kötelessége, hogy az ellátást folyósítsa. Önök csak egy országtól kaphatnak teljes összegű ellátást, többtől nem. Annak eldöntése során, hogy melyik országnak kell az ellátást biztosítania, a munkaalapú jogosultságok mindig fontosabb szempontot jelentenek, mint a nyugdíjalapú, illetve a munkanélküliségből eredő jogosultságok.
  Ha azonban megállapítást nyer, hogy a Németország által folyósítandó ellátások összege alacsonyabb a hollandiai ellátások összegénél, akkor a hollandiai hatóságok a különbözetet megtérítik az Önök számára.
 • Szlovén állampolgár vagyok. Szlovéniában élek, de minden nap átjárok dolgozni Ausztriába. Jogosult vagyok-e arra, hogy Ausztriától családi ellátást kapjak Szlovéniában élő gyermekeim után?

  ELVILEG IGEN.
  Ha azonban az Ön felesége munkaalapú jogosultsággal rendelkezik Szlovéniában, vagyis jogosult arra, hogy Szlovéniában családi ellátásban részesüljön, mert az országban dolgozik, a hatóságok megvizsgálják a helyzetet, és döntést hoznak arról, melyik országnak kell Önöknek ellátást folyósítani. Önök csak egy országtól kaphatnak teljes összegű ellátást, többtől nem. Ha Önök mindkét országban rendelkeznek munkaalapú jogosultsággal, akkor Szlovéniától kapnak majd családi ellátást, mert ott élnek a gyermekeik.
  Ha megállapítást nyer, hogy a Szlovénia által folyósítandó ellátások összege alacsonyabb az osztrák ellátások összegénél, akkor az osztrák hatóságok a különbözetet megtérítik az Önök számára.
 • Portugál állampolgár vagyok, de hat hónapja Franciaországban dolgozom kiküldött munkavállalóként, és a kiküldetésem csak egy év múlva ér véget. Jogosult vagyok-e arra, hogy gyermekem után, aki két hónapja született és Portugáliában él, családi ellátást kapjak a francia hatóságoktól?

  NEM – Kiküldött munkavállalóként Ön továbbra is hazája társadalombiztosítási rendszerében van biztosítva, annak ellenére, hogy külföldön dolgozik. Ennélfogva csak a portugál családi ellátásokat veheti igénybe.
 • Férjes asszony vagyok. Férjemmel és gyermekeinkkel együtt Ausztriában élek. Én Németországban dolgozom, a férjem pedig Svájcban vállalt munkát. Melyik országtól kaphatunk családi ellátást?

  Az Önök esetében vagy Svájcnak, vagy Németországnak kell az ellátást folyósítania. Önök csak egy országtól kaphatnak teljes összegű ellátást, többtől nem. Mivel Önök mindkét országban munkaalapú jogosultsággal rendelkeznek, e két ország egyike – mégpedig az, ahol magasabb az ellátások összege – felelős az ellátások folyósításáért, függetlenül attól, hogy az Önök gyermekei máshol élnek.
 • Észt állampolgár vagyok. Svédországban éltem a férjemmel, de a válásunk után két közös gyermekünkkel együtt hazaköltöztem Észtországba. Tudomást szereztem arról, hogy a volt férjem, aki Svédországban maradt, továbbra is családi ellátásban részesül a gyerekek után. Van-e mód arra, hogy én kapjam meg ezt a pénzt, tekintve, hogy a gyerekek velem élnek?

  IGEN – Vegye fel a kapcsolatot a családi ellátásért felelős hatóságokkal Észtországban, és kérje, hogy a támogatásokat ne a férjének, hanem közvetlenül Önnek fizessék ki, mivel valójában Ön tartja el a közös gyermekeket.

 

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Családi ellátások
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz