Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Usein kysyttyä - Perhe-etuudet

 • Voinko hakea äitiysrahaa, jos olen muuttanut Yhdistyneeseen kuningaskuntaan opiskelemaan puoli vuotta sitten?

  ET – Vain työssä olevat henkilöt tai itsenäiset ammatinharjoittajat ovat Yhdistyneessä kuningaskunnassa oikeutettuja lakisääteiseen äitiysrahaan.

 • Asun Alankomaissa, mutta työskentelen Saksassa, jossa minulla on oikeus lapsilisään. Mieheni on työttömänä Alankomaissa, ja hänellä on oikeus lapsilisään siellä. Voimmeko saada lapsilisää sekä Saksasta että Alankomaista?

  ETTE – Voitte saada lapsilisää ainoastaan Saksasta. Jos perheellä on oikeus perhe-etuuksiin useammasta maasta, näiden maiden viranomaiset selvittävät keskenään, mikä maa maksaa etuudet. Täydet perhe-etuudet voi saada vain yhdestä maasta. Palkkatyöhön perustuvat oikeudet ovat aina ensisijaisia eläkkeeseen tai työttömyysetuuksiin perustuviin oikeuksiin nähden.
  Jos kuitenkin Saksan maksama lapsilisä on pienempi kuin Alankomaiden lapsilisä, erotus maksetaan Alankomaista.
 • Olen slovenialainen ja matkustan joka päivä töihin Itävaltaan. Onko minulla ja vaimollani oikeus Itävallan lapsilisään, jos perheemme asuu Sloveniassa?

  PERIAATTEESSA teillä on oikeus Itävallan lapsilisään.
  Kuitenkin jos vaimollasi on työskentelyyn perustuva lapsilisäoikeus Sloveniassa, kansalliset viranomaiset selvittävät keskenään, minkä maan on maksettava lapsilisä. Täydet perhe-etuudet voi saada vain yhdestä maasta. Jos lapsilisäoikeus perustuu kummassakin maassa työntekoon, lapsilisän maksaa lastenne asuinmaa eli tässä tapauksessa Slovenia.
  Jos Slovenian maksama lapsilisä on pienempi kuin Itävallan lapsilisä, erotus maksetaan Itävallasta.
 • Olen portugalilainen. Olen ollut työkomennuksella Ranskassa puoli vuotta ja aion olla siellä vielä vuoden. Voinko saada Ranskan lapsilisän kaksi kuukautta sitten syntyneelle lapselleni, joka asuu Portossa?

  ET – Lähetettynä työntekijänä kuulut edelleen kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, vaikka työskenteletkin ulkomailla. Näin sinulla on oikeus ainoastaan Portugalin lapsilisään.
 • Olen itse töissä Saksassa ja mieheni Sveitsissä. Asumme lastemme kanssa Itävallassa. Mistä voimme saada lapsilisää?

  Perheenne voi saada lapsilisää joko Sveitsistä tai Saksasta. Täydet perhe-etuudet voi kuitenkin saada vain yhdestä maasta. Jos lapsilisäoikeus perustuu kummassakin maassa työntekoon, lapsilisän maksaa työskentelymaista se, jonka lapsilisä on suurempi – siinäkin tapauksessa, että lapset asuvat jossain toisessa maassa.
 • Ruotsissa asuvalle ex-aviomiehelleni maksetaan edelleen lapsilisää, vaikka olemme eronneet ja olen muuttanut takaisin kotimaahani Viroon. Voinko saada nämä lapsilisät kahdelle lapselleni, jotka asuvat kanssani Virossa?

  KYLLÄ – Ota yhteyttä Viron perhe-etuuksista vastaavaan viranomaiseen ja pyydä, että lapsilisät maksetaan suoraan sinulle, koska olet perheen tosiasiallinen elättäjä.

 

Aiheen pääsivulle
Perhe-etuudet
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa