Navigacijska pot

Posodobitev 16/01/2018

Pravice intelektualne lastnine

Kaj je intelektualna lastnina

Intelektualna lastnina so proizvodi, delo ali procesi, ki ste jih ustvarili in ki vam zagotavljajo konkurenčno prednost.

Razlikujemo tri podkategorije:

  • industrijska lastnina: izumi (patenti), blagovne znamke, industrijski modeli, nove sorte rastlin in geografske označbe porekla;
  • umetniška dela, zaščitena z avtorsko pravico: izvirna dela na področju književnosti, umetnosti, glasbe, televizijskih oddaj, programske opreme, podatkovnih zbirk, arhitekturnih modelov, oglaševanja in večpredstavnosti;
  • poslovne strategije: poslovne skrivnosti, znanje, sporazumi o zaupnosti in hitra proizvodnja.

Kako zaščititi svojo intelektualno lastnino

Zaščitimo jo lahko s pomočjo pravic intelektualne lastnine, ki jih je določila Svetovna organizacija za intelektualno lastnino. Oblika zaščite je odvisna od vrste intelektualne lastnine:

  • patenti – s patentiranjem svojega izuma lahko za določeno obdobje (odvisno od vrste izuma) preprečite, da tretje osebe izdelujejo, uporabljajo ali prodajajo vaš izum;
  • blagovne znamke – z blagovno znamko lahko zaščitite ime proizvoda in preprečite, da druga podjetja prodajajo vaš proizvod z istim imenom;
  • avtorske pravice – z njimi kot avtor dela nadzorujete proizvodnjo, distribucijo, predstavitev ali izvedbo svojega dela. Avtorske pravice se dodelijo samodejno in uradna prijava ni potrebna. Znak za avtorske pravice lahko uporabljate takoj.

Pravice intelektualne lastnine še vedno ureja predvsem nacionalna zakonodaja in ne predpisi EU. Zaščita pravic v posameznih državah članicah je lahko zapleten in drag postopek. Če boste pravice intelektualne lastnine zaščitili na ravni EU, boste prihranili čas in denar.

Če poslujete v več kot eni državi EU, zagotavljata blagovna znamka Evropske unije in registrirani model Skupnosti z eno samo registracijo zaščito v 28 državah članicah. Enotno prijavo za registracijo blagovne znamke ali modela lahko vložite pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino v kateremkoli od 23 jezikov EU. Spletna prijava blagovne znamke stane 850 evrov, modela Skupnosti pa 350 evrov.

Zaprosite lahko za nacionalni patent v patentnem uradu države EU ali za evropski patent pri Evropskem patentnem uradu. Vendar pa mora evropski patent potrditi nacionalni patentni uradEnglish vsake države, v kateri je zaščita potrebna. V skladu z zakonodajo posamezne državeEnglish boste morda morali zagotoviti prevod in plačati pristojbine do določenega roka. Več informacij o stroških in postopkih glede zaščite intelektualne lastnine v 30 evropskih državah lahko najdete tukaj .

Informacije po državah:

Izberite državo

Izberite državo


* Nacionalni organi še niso poslali informacij

Ponarejanje (nepooblaščena imitacija znamčenega blaga) in piratstvo (nedovoljeno kopiranje predmeta, ki je zavarovano s pravico intelektualne lastnine) sta zelo razširjena, kar ima znatne posledice za inovativnost, gospodarsko rast, zaposlovanje ter zdravje in varnost potrošnikov.

Organi, ki so v tem primeru pristojni, so odvisni od predpisov posamezne države EU in izvora ponarejenega blaga. Obrnete se lahko na: carinske organe, tržno inšpekcijo (trgovinski standardi), policijo, urad za zaščito patentov in blagovnih znamk.

Zaščita pred ponarejanjem

Pomembno vlogo pri zaščiti intelektualne lastnine na mejah EU imajo carinske uprave. Zaprosite jih lahko, da zadržijo blago, za katerega sumite, da krši pravice intelektualne lastnine. To storite tako, da pri pristojnem nacionalnem carinskem uradu vložite zahtevo za ukrepanjefrançaisDeutschEnglish.

Zahteva za ukrepanje se vloži na nacionalni ravni, vendar se lahko zahtevkom, vloženim v eni državi EU, dodeli enak pravni status v vseh državah EU.

ObrazcifrançaisDeutschEnglish in priročnikfrançaisDeutschEnglish v zvezi z zahtevo za ukrepanje carinskih organov.

Glej tudi:

Lokalna pomoč za podjetja – kontakt

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Lokalna pomoč za podjetja

Pomoč in svetovanje

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Pomoč in svetovanje

Lokalna pomoč za podjetja – kontakt

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno. Vpišite kar največ informacij, ki bodo v pomoč svetovalcu v vašem območju in bo lahko odgovoril hitro in pravilno.

EEN-logo

Kontaktni obrazec

(Vsa polja so obvezna)
Sporočilo je bilo uspešno poslano.
Zaradi tehničnih težav vaše sporočilo ni bilo poslano. Poskusite znova pozneje.
Navedite veljaven e-naslov.

Osebni podatki

Podatki o podjetju

DaNe

Avstrija

Wien

Belgija

Brussel

Bruxelles

Namur

Bolgarija

Sofia

Češka republika

Praha

Ciper

Nicosia

Danska

Copenhagen

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Francija

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Grčija

Athens

Hrvaška

Zagreb

Irska

Dublin

Islandija

Reykjavík

Italija

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Latvija

Riga

Litva

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Madžarska

Budapest

Malta

Pieta`

Nemčija

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Nizozemska

Den Haag

Norveška

Oslo

Poljska

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalska

Lisboa

Romunija

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovaška

Bratislava

Slovenija

Ljubljana

Španija

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Stockholm

Združeno kraljestvo

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Podatki na tem obrazcu se pošljejo neposredno partnerju mreže Enterprise Europe Network. Osebni podatki se uporabijo samo za pomoč svetovalcu pri odgovoru na vaše vprašanje. Po zaključku zahtevka se ne hranijo več.

Pomoč in svetovanje

Služba za pomoč uporabnikom pravic intelektualne lastnineEnglish

Brezplačno svetovanje in izobraževanje o upravljanju intelektualne lastnine pri projektih, ki jih sofinancira EU, in pri transnacionalnih poslovnih projektih

Služba za pomoč MSP – Intelektualna lastninaEnglish

Brezplačni nasveti in gradiva za podjetja, ki urejajo svojo intelektualno lastnino na Kitajskem, Latinski Ameriki in jugovzhodni Aziji

InnovAccessEnglish

Nacionalni podporni ukrepi, postopki prijave in informacije o zakonodaji, ki jih zagotavljajo uradi za intelektualno lastnino v 30 evropskih državah